The Star Raih Tiga Anugerah NPC - Semasa | mStar

The Star Raih Tiga Anugerah NPC

KUALA LUMPUR: Akhbar The Star berjaya meraih tiga anugerah Kelab Akhbar Kebangsaan (NPC) 2012.

Antara pemenang yang diumumkan dalam sebuah majlis di sini, malam Rabu terdiri daripada Audrey Edwards, Stephen Then dan Glenn Guan, masing-masing memenangi kategori Wartawan NPC Terbaik (English Medium), Wartawan Terbaik NPC (Sarawak) dan Jurugambar NPC kategori tahunan.

Then merupakan wartawan pertama dari Sarawak menerima anugerah NPC.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang menyampaikan anugerah kepada 15 pemenang dalam pelbagai kategori, berkata perubahan landskap media ke arah kewartawanan digital atau dalam talian telah menimbulkan persoalan etika.

"Kita perlu ingat dalam arus perubahan ini, bahawa kebebasan mesti wujud bersama-sama dengan rasa hormat. Sebuah negara demokrasi perlu mempunyai media yang ingin tahu dan bertanggungjawab.

"Dalam usaha untuk membina sebuah negara demokrasi, kita mesti memperkasakan media dalam bertanggungjawab melaporkan apa yang mereka lihat. Berani dalam semangat. Ini adalah jenis sifat kewartawanan kita ingin galakkan," katanya.

Sementara itu, beliau berkata, anugerah tersebut adalah bagi mengiktiraf pekerja media terhadap bakat, usaha dan kepintaran mereka dalam melaporkan berita-berita kepada khalayak.

Anugerah sedemikian, katanya, memainkan peranan yang besar dalam mewujudkan media yang dinamik di Malaysia.

Artikel Sebelum

Terima Ugutan: Chua Tee Buat Laporan Polis

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain