Pembayaran Dividen Interim Kepada Semua Pemegang Saham FGV Yang Layak - Semasa | mStar

Pembayaran Dividen Interim Kepada Semua Pemegang Saham FGV Yang Layak

KUALA LUMPUR: Dividen interim yang diisytiharkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak bagi Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) baru-baru ini, akan dibayar kepada kesemua pemegang saham FGV yang layak dan bukan hanya kepada golongan peneroka yang memiliki saham FGV.

Dalam satu kenyataan pada Khamis, FGV menjelaskan bahawa pembayaran dividen interim itu juga tertakluk kepada sistem 'single tier' yang diperkenalkan Lembaga Hasil Dalam Negeri di mana ia dikecualikan daripada sebarang cukai apabila diterima oleh pemegang saham FGV yang layak.

Perdana Menteri pada Selasa mengisytiharkan pembayaran dividen interim sebanyak 5.5 sen sesaham yang akan dibayar dalam tempoh tiga bulan selepas tarikh pengumuman dividen tersebut iaitu selewat-lewatnya pada 27 November.

Sejajar dengan prosedur yang ditetapkan oleh Bursa Malaysia, FGV berkata kelayakan terhadap dividen interim itu akan ditentukan berdasarkan kepada senarai pemegang saham yang masih memiliki saham FGV pada penutup hari pasaran pada tarikh kelayakan.

Menurut FGV, tarikh kelayakan berkenaan akan hanya dapat diketahui selepas pengumuman susulan oleh syarikat terbabit yang akan dibuat menerusi Bursa Malaysia dalam jangka masa terdekat.

"Baucar dividen akan dihantar kepada alamat berdaftar pemegang saham FGV yang layak dalam tempoh tidak lebih daripada 30 hari selepas tarikh kelayakan tersebut atau selewat-lewatnya pada 27 November," tambah FGV.

Bagaimanapun, FGV menjelaskan, bagi pemegang saham yang mengambil pinjaman untuk membeli sahamnya, penerimaan dividen ini adalah tertakluk kepada terma pinjaman bagi pembiayaan pembelian saham tersebut di mana penerimaan dividen ini akan lazimnya ditolak terlebih dahulu dengan baki pinjaman yang masih tertunggak. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain