KPT Ambil Alih Pengurusan Unisel Bukan Penyelesaian Masalah – Khaled Nordin - Semasa | mStar

KPT Ambil Alih Pengurusan Unisel Bukan Penyelesaian Masalah – Khaled Nordin

PETALING JAYA: Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berpendapat bahawa cadangan supaya kementerian mengambil alih pengurusan Universiti Selangor (Unisel) bukan penyelesaian masalah yang melanda universiti itu.

Khaled yang dipetik dalam satu temu bual yang disiarkan dalam akhbar Utusan Malaysia pada Khamis sebagai berkata, institut pengajian tinggi swasta (IPTS) diwujudkan berasaskan kepada kemampuan dan keupayaan pihak yang mewujudkannya dan ia diwujudkan oleh kerajaan negeri.

“Saya tidak melihat penyelesaian kepada semua itu adalah Kerajaan Pusat ambil alih. Jika begitu kita membangunkan kesungguhan dan keupayaan mencari penyelesaian masalah dan cabaran akhirnya longgok kepada Kerajaan Pusat.

“Kerajaan Selangor perlu ada komitmen untuk menentukan Unisel berdaya tahan dan berdaya saing agar terus kekal maju sebagai penyumbang kepada sektor pengajian tinggi negara,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditanya berhubung isu Unisel apabila terdapat sesetengah pihak berpendapat agar Kementerian Pengajian Tinggi dapat mengambil alih pengurusan supaya masalah dapat diselesaikan.

Media sebelum ini melaporkan kira-kira 1,600 pelajar Unisel gagal mendapatkan tempat tinggal di kampus induk universiti di Bestari Jaya, Kuala Selangor bagi sesi pengajian yang bermula 7 ogos lalu berikutan penutupan pejabat operasi Jana Niaga Sdn Bhd (JNSB) yang bertanggungjawab membangun dan menguruskan kediaman penuntut.

Dalam temu bual itu, Khaled berkata, kerajaan setakat ini akan membuat keputusan memindahkan pelajar ke IPTS lain jika keadaan memerlukan supaya mereka tidak teraniaya.

Bagaimanapun katanya, Kerajaan Pusat tidak akan mengambil alih sebab sudah cukup dengan 20 institut pengajian tinggi awam (IPTA).

“Sepatutnya isu ini tidak timbul, apatah lagi ia dimiliki oleh kerajaan negeri dan sudah tentu dapat menyediakan kemudahan lebih baik.

“Saya percaya pelajar membuat bayaran mencukupi, jadi saya tidak nampak perkara ini tidak diurus dengan baik oleh kerajaan negeri,” kata Khaled.

Unisel didakwa berhutang hampir RM15 juta dengan JNSB yang melibatkan kos penyelenggaran di kampus induk dan operasi asrama universiti sehingga menyebabkan kegagalan pelajar mendapat tempat tinggal.

Isu masalah penempatan asrama Unisel akhirnya selesai selepas syarikat JNSB bersetuju membuka semula dan melaksanakan operasi pejabat Residen Komuniti Siswa JNSB bermula 23 Ogos.

Bagaimanapun, penyelesaian itu hanya membabitkan isu penempatan pelajar dan bukannya pertikaian dakwaan hutang yang wujud antara JNSB dan universiti milik kerajaan negeri Selangor itu.

Dalam pada itu, Ketua Residen Komuniti Siswa JNSB, Norashikeen Mohd. Stap pada Isnin lalu berkata, kira-kira 1,350 pelajar Unisel di Bestari Jaya, Kuala Selangor masih belum mendaftar masuk ke asrama yang diuruskan oleh JNSB.

“Bagi sesi pendaftaran hari ini (Isnin), hanya 350 pelajar yang hadir membuat pendaftaran dan mengambil kunci bilik masing-masing,” katanya.

Artikel Berikut

Kronologi Himpunan Janji Demokrasi

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain