Talian Nur 15999 Percuma Sekolah Di Sabah Dilancar - Semasa | mStar

Talian Nur 15999 Percuma Sekolah Di Sabah Dilancar

KOTA KINABALU: Buat julung kalinya, perkhidmatan Talian Nur 15999 Percuma di Sekolah Peringkat Kebangsaan dilancarkan di Sabah bagi membantu menyelesaikan pelbagai masalah keselamatan kanak-kanak dan krisis sosial di kalangan remaja sekolah terutama di kawasan pedalaman.

Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman menyempurnakan pelancaran kemudahan terbaru yang diperkenalkan oleh Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat melibatkan telefon awam yang terletak atau berhampiran sekolah rendah dan menengah selain mudah digunakan oleh kanak-kanak serta golongan remaja.

Musa ketika berucap berkata inisiatif kementerian berkaitan dalam memperluaskan program ini ke Sabah wajar dicontohi kerana ia satu usaha murni memandangkan kes melibatkan keselamatan kanak-kanak kini sangat membimbangkan.

"Justeru, pelancaran Talian Nur ini bertepatan pada masanya dan wajar diperluaskan ke sekolah-sekolah bagi mewujudkan persekitaran kondusif dan selamat bagi kanak-kanak," katanya sambil menyambut baik kerjasama daripada Pernec Corporation Berhad di Sekolah Tinggi Kota Kinabalu di sini, Sabtu.

Talian ini merupakan pusat panggilan bersepadu yang bertanggungjawab terhadap pertanyaan, aduan dan permohonan berkaitan kebajikan dan sosial selain beroperasi 24 jam setiap hari sepanjang tahun.

Musa turut menggesa agar lebih banyak organisasi korporat dan perseorangan di Sabah yang prihatin supaya tampil mendukung usaha kerajaan atas tanggungjawab sosial bagi meningkatkan keselamatan dan kualiti hidup rakyat di negara ini.

"Hakikatnya, pengenalan panggilan percuma talian Nur 15999 ke sekolah-sekolah memungkinkan penyelesaian pelbagai masalah melibatkan kanak-kanak. Dalam konteks kerajaan negeri Sabah, kita menyasarkan sebanyak 577 buah telefon di 289 buah sekolah akan dilengkapi kemudahan panggilan percuma ini sebelum penghujung tahun ini," katanya.

Sementara itu, Ketua Setiausaha kementerian Datuk Dr Noorul Ainur Mohd Nur berkata perkhidmatan itu merupakan inisiatif terbaru kementerian untuk meningkatkan akses kanak-kanak di talian itu bagi membantu menangani isu dan krisis yang dihadapi seperti penderaan, buli, pengabaian, keganasan rumah tangga, lari dari rumah dan permasalahan sosial dan seksual remaja.

Noorul Ainur berharap seramai 5.1 juta pelajar sekolah rendah dan menengah mendapat manfaat menggunakan kira-kira 40,000 buah telefon awam Pernec berjenama 'helo' di seluruh negara untuk menghubungi Talian Nur 15999 secara percuma.

"Sejak dilancarkan pada Disember 2007, sebanyak 266,562 panggilan telah diterima oleh Talian Nur 15999 dan inisiatif itu akan dilaksanakan secara berperingkat di Kuala Lumpur, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Perak, Kedah, Perlis, Johor dan Pahang," katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan

Messi gantung but 2021?