Perlekeh Chong Wei, Manoharan Dikritik - Semasa | mStar

Perlekeh Chong Wei, Manoharan Dikritik

PETALING JAYA: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Alam Shah, M.Manoharan dikritik kerana mengeluarkan komen yang memperlekehkan kekalahan Datuk Lee Chong Wei ke atas pemain China, Lin Dan pada acara badminton perseorang lelaki di Olimpik.

Antara lain, Manoharan menulis di Twitternya:"Malaysia akan menang pingat emas pertama di Olimpik selepas Pakatan mengambil alih Putrajaya."

"Jika Chong Wei bermain lebih baik dari Lin Dan, mengapa dia tidak menang? Kita perlu tegas dengan pemain kita supaya kita dapat memperoleh pingat emas satu hari nanti.

"Sesiapa saja yang menang pingat emas di Olimpik, kita perlu mengucapkan tahniah kepada mereka.

"Lin Dan begitu bergaya, moden. Tidak kelihatan seperti lelaki China tetapi berasal dari China.

"Lin DAN menang. Dia bermain lebih baik daripada Lee Chong AWAY.

Pengguna internet menubuhkan laman khas di Facebook dikenali 'Kami Tuntut Manoharan Mohon Maaf Kepada Lee Chong Wei' yang kini mendapatkan sokongan seramai 3,497 rakyat Malaysia sehingga 9 malam, Isnin.

Orang ramai yang menyokong Pakatan Rakyat turut mengkritik tulisannya di Twitter, menyifatkan Manoharan sebagai tidak sensitif dan kasar.

Manoharan bagaimanapun menafikan sebarang cubaan untuk menghina pemain kebangsaan itu.

"Niat saya hanya untuk kebaikan sukan kita dan memperbaiki peluang untuk menang pada Olimpik akan datang," katanya.

Pada tahun lalu, pemimpin DAP itu turut mencetuskan kontroversi apabila dia mencadangkan Jalur Gemilang supaya diubahsuai, mendakwa reka bentuknya tidak mencerminkan Malaysia.

DAP menggantung keahliannya selama enam bulan bermula 23 September tetapi menarik balik hukuman itu selepas sebulan.

Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Razali Ibrahim berkata, komen tersebut menunjukkan tahap pemikiran pemimpin Pakatan Rakyat itu hanya untuk kepentingan politik.

"Bagaimana seseorang boleh menjadi tidak sensitif apabila negara bersedih selepas tewas perlawanan penting? Sukan perlu dijauhkan dengan politik. Saya rasa Chong Wei sudah menyumbang segala-galanya kepada Malaysia berbanding kebanyakan kita," katanya.

Naib Presiden MCA, Gan Ping Sieu kesal kerana terdapat ahli politik yang suka mencetuskan kontroversi untuk mengekalkan kerelevanan mereka.

"Komennya tiada yang baru, dia turut mencetuskan kontroversi terhadap bendera negara tahun lalu dan saya percaya dia menyukainya. Kenyataan itu bersifat penghinaan. Biar rakyat menilai pilihan wakil rakyat Pakatan," katanya.

Pengerusi Biro Aduan Komuniti Pemuda Umno, Datuk Mohd Khairun Aseh juga mahu Manoharan meminta maaf berhubung kenyataannya itu.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain