Bayi Kembar Tiga Guna Kaedah IVF Selamat Dilahirkan

IPOH: Bayi kembar tiga yang menggunakan kaedah In-Vitro Fertilization (IVF) atau tabung uji selamat dilahirkan di Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), enam hari lepas.

Pakar Perunding Perbidanan, Sakit Puan dan Rawatan Kesuburan HRPB Dr Tham Seong Wai berkata ibu bayi berkenaan terpaksa dibedah kerana saiz badannya tidak mampu menanggung berat bayi walaupun kandungan hanya berusia 34 minggu.

"Bayi lelaki yang pertama dilahirkan pada pukul 8.46 pagi dengan berat 2.1 kilogram, yang kedua adalah bayi perempuan dilahirkan pada pukul 8.47 pagi seberat 1.8 kilogram dan yang ketiga bayi lelaki yang dilahirkan satu minit kemudian dengan berat 1.7 kilogram.

"Ini merupakan pencapaian terbaik kaedah ini setakat ini kerana melalui kaedah IVF kita hanya menyasarkan kelahiran seorang bayi," katanya kepada pemberita di Wad Bersalin HPRB pada Selasa.

Beliau berkata kaedah ini dicadangkan kepada pasangan yang gagal mendapatkan anak walaupun telah lama berkahwin dan merupakan kaedah yang selamat. Dr Tham berkata sejak dimulakan pada tahun 2008 di HRPB, seramai 343 pasangan telah mencuba kaedah itu dan daripada jumlah itu, antara 30 dan 35 peratus daripada mereka berjaya melahirkan anak.

Katanya kos rawatan IVF adalah antara RM6,000 dan RM6,500.

"Kos itu bagi pembayaran beberapa perkhidmatan yang diberikan tetapi ubat-ubatan diberikan percuma kepada ibu bapa terbabit," katanya.

Tham berkata pada masa ini persenyawaan dijalankan di Hospital Kuala Lumpur (HKL) dan Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) yang mempunyai makmal khas untuk kaedah ini.

Katanya walaupun bayi tersebut tidak cukup bulan tetapi ketiga-tiga mereka sihat dan mungkin dibenarkan keluar hospital minggu depan.

Sementara itu, ibu bayi berkenaan, Lee Foong Theng, 30, berkata beliau membuat keputusan menggunakan kaedah itu kerana gagal mendapatkan anak selepas tujuh tahun berkahwin.

"Cubaan kali pertama yang dibuat pada bulan Mei tahun lalu gagal dan pada cubaan kedua pada bulan September berhasil tapi saya dan suami tidak menyangka bayi ini kembar tiga.

"Ujian imbasan yang dibuat sebelum ini dan kami menyangka bayi ini kembar dua," katanya. -BERNAMA

Artikel Berikut

35 Rumah Papan Hangus Terbakar

Artikel Berkaitan

Artikel Lain