Lebih 12,000 Keluarga Miskin Bandar Di Seluruh Negara - M. Saravanan - Semasa | mStar

Lebih 12,000 Keluarga Miskin Bandar Di Seluruh Negara - M. Saravanan

KANGAR: Sehingga kini, masih terdapat 12,460 keluarga dikategorikan sebagai miskin tegar dalam bandar di seluruh negara, kata Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk M. Saravanan.

Beliau berkata, kerajaan melaksanakan usaha berterusan bagi mengeluarkan keluarga terbabit daripada kelompok berkenaan, dan antara program yang dijalankan ialah Program Kemiskinan Bandar (PKB).

"PKB memberi fokus kepada projek yang dapat meningkatkan kualiti hidup dan memberi pendapatan tambahan kepada kumpulan sasar seperti latihan kemahiran dan keusahawanan," katanya berucap merasmikan Program Ziarah Kesejahteraan Bandar peringkat Perlis, di sini Jumaat.

Mengenai PKB di Perlis, Saravanan berkata sebanyak 288 isi rumah didaftar sebagai miskin tegar dan hampir separuh daripadanya telah menyertai program latihan kemahiran dan keusahawanan yang bertujuan meningkatkan pendapatan mereka dengan kerjasama Majlis Perbandaran Kangar (MPK).

Sehingga akhir tahun lalu, sebanyak 130 penduduk miskin tegar dalam bandar di Perlis telah menyertai pogram latihan kemahiran termasuk dalam bidang jahitan, masakan dan kecantikan yang mana sebahagian besarnya berjaya meningkatkan pendapatan mereka.

Pada program itu, Saravanan turut menyampaikan bantuan baik pulih rumah kepada lima penduduk yang menerima RM10,000 seorang, bantuan peralatan perniaaan kepada lima orang (RM1,000 seorang) dan bantuan peralatan kesihatan kepada tiga penerima (RM700 seorang).

Beliau yang diiringi Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan Perlis, Abdul Jamil Saad dan Yang Dipertua MPK Rosley Mat turut melawat lima keluarga miskin di sekitar Jejawi dan menyampaikan sumbangan RM150 bagi setiap keluarga serta hamper makanan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain

Harimau Muda pulang awal