ASK Umum Dividen 2.1 Sen Seunit - Semasa | mStar

ASK Umum Dividen 2.1 Sen Seunit

ALOR SETAR: Amanah Saham Kedah Berhad (ASKB) mengumumkan pengagihan pendapatan Tabung ASK pada kadar 2.1 sen seunit atau pulangan sebanyak 7.9 peratus bagi tahun kewangan berakhir 29 Februari 2012.

Ketua Eksekutif merangkap Pengarah Urusannya Ameer Ali Mohamed berkata pulangan pendapatan itu berdasarkan harga Tabung ASK pada RM0.2651 pada awal tahun kewangan tersebut.

Dalam satu kenyataan di sini pada Rabu, beliau berkata seramai 26,882 pemegang unit berdaftar yang melanggan 132 juta unit Tabung ASK sehingga akhir bulan ini layak menerima agihan pendapatan itu berjumlah RM2.77 juta.

"Agihan pendapatan bagi tahun kewangan berakhir 29 Februari 2012 datang dari Tabung ASK yang menjana pendapatan kasar sebanyak RM3.69 juta dan keuntungan hasil jualan saham-saham tersenarai berjumlah RM2.46 juta atau 66.7 peratus.

"Pendapatan dividen syarikat-syarikat tersenarai pula berjumlah RM0.90 juta atau 24.4 peratus manakala keuntungan simpanan dalam pasaran wang Islam berjumlah RM0.33 juta atau 8.9 peratus," kata Ameer Ali.

Beliau berkata kemampuan ASKB mengagihkan pendapatan tersebut hasil penstrukturan semula Tabung ASK antara Mac dan Ogos 2010 membabitkan penjualan saham-saham yang menanggung banyak kerugian, disimpan terlalu lama dan tidak berpotensi.

"Penstrukturan ini memberi kekuatan kepada Tabung ASK untuk melabur dalam saham-saham fundamental yang kukuh termasuk menjadi tumpuan semasa, tanpa dibebani pegangan saham-saham 'legacy' yang bukan pilihan pelabur, tambahnya.

Ameer Ali berkata ASKB tidak mengagihkan pendapatan bagi tahun kewangan berakhir Februari 2011 kerana keperluan mengurangkan kerugian yang banyak semasa proses penstrukturan berlaku.

Tabung ASK dilancarkan pada 1995 adalah tabung amanah ekuiti yang mematuhi Syariah, menawarkan perkhidmatan pengurusan pelaburan melalui amanah saham dan portfolio.

ASKB ialah syarikat milik penuh kerajaan Kedah melalui Permodalan Kedah Berhad (PKB). BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain

Bapa Wan Azizah meninggal dunia

Vardy catat rekod gol luar biasa EPL