Kementerian Kesihatan Perhebat Kempen Berhenti Merokok - Semasa | mStar

Kementerian Kesihatan Perhebat Kempen Berhenti Merokok

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan akan memperhebatkan kempen berhenti merokok tahun ini dalam usaha mengurangkan jumlah perokok di negara ini.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata pada masa ini, 20 peratus daripada 28 juta penduduk Malaysia adalah perokok.

Beliau berkata sebagai sebahagian daripada program itu, semua pesakit di klinik dan hospital kerajaan, yang merupakan perokok, akan disaran agar mengikuti program berhenti merokok, bermula tahun ini.

"Program ini adalah percuma. Saya harap perokok akan menyertai program ini bagi membantu mereka mengurangkan ketagihan merokok," katanya selepas merasmikan karnival kesihatan di Gombak dekat sini, Sabtu.

Liow berkata mengurangkan tabiat merokok akan turut merendahkan kebarangkalian menghidap penyakit tidak berjangkit. Beliau berkata usaha akan diambil untuk mengurangkan kemasukan rokok seludup ke negara ini.

Rokok seludup membentuk sehingga 40 peratus daripada jumlah keseluruhan rokok yang berada dalam pasaran Malaysia.

Terlebih dahulu dalam ucapannya, Liow menyarankan supaya orang ramai yang berumur 30 tahun ke atas menjalani saringan kesihatan faktor risiko NCD secara tetap setiap tahun.

Katanya saringan kesihatan yang dilakukan secara tetap mampu mengesan penyakit di peringkat awal sebelum berlaku komplikasi kepada organ-organ dalaman seperti jantung dan buah pinggang. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain