Kedutaan Malaysia Sedia Maklum Kehadiran Saya Di Ireland:Ariff Alfian - Semasa | mStar

Kedutaan Malaysia Sedia Maklum Kehadiran Saya Di Ireland:Ariff Alfian

PETALING JAYA: Tindakan seorang pemuda Melayu yang didakwa berkahwin dengan pasangan sesama jenis seorang lelaki warga asing di Dublin, Ireland mencetuskan kontroversi sehingga mendapat kecaman pelbagai pihak di negara ini.

Pemuda tersebut merupakan Ariff Alfian Rosli, bekas pelajar perubatan di Universiti College Dublin (UCD) yang dilaporkan hilang oleh bapanya sejak tiga tahun lalu.

Kontroversi melanda apabila Ariff Alfian yang didakwa mempunyai kaitan dengan beberapa gambar perkahwinan sesama jenis yang tersebar luas di Internet memaparkan gambar lelaki berpakaian baju Melayu, lengkap bersampin dan tengkolok sedang menyarungkan cincin dan bercium dengan pasangannya di sebuah dewan.

Ariff dipetik sebagai berkata kepada Irishtimes.com, bagaimanapun enggan mengulas mengenai kontroversi perkahwinan bersama lelaki Ireland.

Bekas pelajar cemerlang Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Seksyen 5, Wangsa Maju, Kuala Lumpur itu turut menafikan dia hilang seperti yang dilaporkan oleh bapanya.

Sebaliknya, dia menjelaskan telah menetap di Ireland secara sah malah kedutaan Malaysia sedia maklum tentang kehadirannya di negara itu.

Ariff memberitahu dia tidak menghubungi bapanya yang juga pesara pegawai Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) selama beberapa tahun.

"Saya berselisih faham dengan bapa pada 2009 di mana dia melaporkan kehilangan saya. Saya tidak berhubung dengannya tetapi sering menghubungi ahli keluarga saya yang lain," katanya dipetik Irishtimes.com pada Selasa.

Ariff Alfian 28, berada di Ireland sejak berhijrah ke sana lapan tahun lalu untuk melanjutkan pengajian dalam bidang perubatan.

Sementara itu, dia turut menyangkal dakwaan yang mengatakannya murtad.

"Saya tidak bertukar ke agama lain, berbeza dengan apa yang telah dilaporkan. Saya dilahirkan sebagai Islam, saya masih beragama Islam dan akan kekal sebagai Islam sehingga akhir hayat saya. Tiada apa dapat mengubah pegangan agama saya," katanya.

Artikel Sebelum

Kampus Baru Maktab Tentera Darat Siap 2013

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Almy Nadia lahir anak perempuan ketiga

"Kami sudah beri yang terbaik" - Aidil

Peng Soon, Liu Ying tinggalkan BAM