Skim Perkhidmatan Sektor Awam M'sia Antara Yang Terbaik Banding Dengan Negara Lain - Semasa | mStar

Skim Perkhidmatan Sektor Awam M'sia Antara Yang Terbaik Banding Dengan Negara Lain

KUALA LUMPUR: Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang akan berkuat kuasa Januari depan adalah skim terbaik yang disediakan kerajaan untuk penjawat awam berbanding sektor awam negara lain.

Pengarah Bahagian Pasca Perkhidmatan Jabatan Perkhidmatan Awam, Datuk Yeow Chin Kiong berkata, antara kebaikan yang terdapat dalam skim berkenaan ialah penjawat awam bertaraf pencen tidak perlu membuat caruman sepanjang perkhidmatan selain diberi kemudahan perubatan di hospital kerajaan seumur hidup termasuk tanggungan mereka.

"Di negara lain, penjawat awam perlu mencarum kepada dana sepanjang perkhidmatan...kos perubatan pun mereka bayar sendiri atau beli insurans sendiri berbanding di Malaysia," katanya pada program Ala Carte Pagi Bernama Radio24.

Beliau menjelaskan, kerajaan menyediakan skim persaraan dan memperuntukkan sejumlah besar wang untuk pembayaran pencen kerana tidak mahu penjawat awam bimbang keadaan kewangan mereka selepas bersara.

"Kita mahu (penjawat awam) tumpukan perhatian 100 peratus kepada kerja dan tugas semasa bekerja," katanya.

Yeow turut menasihatkan penjawat awam agar tidak melakukan kesalahan yang boleh dikenakan tindakan tatatertib seperti dibuang kerja kerana ia akan menjejaskan faedah persaraan.

Menjawab soalan mengenai penjawat awam yang menyuarakan tidak puas hati dengan skim saraan pencen di negara ini, beliau berkata mereka tidak wajar berbuat demikian kerana kerajaan telah merancang masa depan lebih terjamin buat mereka.

"Buat masa ini apa yang kita berikan lumayan sekiranya kita (penjawat awam) tidak ada apa-apa tanggungan semasa persaraan. Dengan menggunakan nilai gaji akhir yang paling rendah pun, kita dibekalkan dengan bekalan hidup RM1,000 sebulan.

"Isunya sekarang di mana kita bermastautin dan sama ada kita ada tanggungan-tanggungan kewangan yang berat. Ini semua hal ehwal rancangan untuk masa depan kita," katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Rakyat M'sia Antara Paling Ramai Melawat AS

Artikel Berikut

SPRM Memang Sedang Siasat NFC

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain