22,238 Daftar Cari Pekerjaan Di Pahang Tahun Ini

KUANTAN: Persidangan Dewan Undangan Negeri Pahang pada Isnin diberitahu sepanjang tahun ini seramai 22,238 pencari kerja di negeri itu berdaftar untuk mencari pekerjaan.

Pengerusi Jawatankuasa Sumber Manusia dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Fong Koong Fuee berkata daripada jumlah itu, 19,736 mendaftar melalui portal JobsMalaysia manakala 2,502 orang mendaftar secara manual.

Jabatan Tenaga Pahang mengambil beberapa pendekatan di dalam membantu mengurangkan kadar pengangguran di negeri itu termasuk melalui portal berkenaan dan Program Penempatan Pekerjaan (3P), katanya menjawab soalan Datuk Pang Tsu Ming (BN-Semambu).

Katanya, portal JobsMalaysia yang boleh diakses di www.jobsmalaysia.gov.my memberi kemudahan kepada pencari kerja untuk memohon pekerjaan yang bersesuaian.

Bagi program 3P katanya, pencari kerja akan dijemput ke program itu untuk dipertemukan dengan majikan, di mana sesi temuduga terus diadakan dan keputusan diberikan pada hari yang sama bagi jawatan tertentu.

"Sehingga 30 Oktober tahun ini sebanyak 14 program 3P telah diadakan dan seramai 2,878 pencari kerja berjaya diambil bekerja oleh majikan yang menyertai program itu," katanya.

Fong berkata sehingga kini masih terdapat 4,047 kekosongan jawatan dalam sektor pertanian, perikanan dan pekerjaan asas di seluruh negeri.

Sementara itu, Menteri Besar Datuk Seri Adnan Yaakob meminta semua sekolah di Pahang yang tidak atau belum memiliki padang masing-masing menjalankan aktiviti sukan di padang berhampiran sekolah terbabit.

Katanya ketiadaan padang sekolah di kebanyakan sekolah berlaku kerana tempat yang sepatutnya dijadikan padang telah didirikan bangunan tambahan.

"Sepatutnya lokasi untuk padang sekolah janganlah diusik, carilah tempat lain untuk bina bangunan sekolah kerana padang amat penting untuk anak-anak kita melakukan aktiviti menyihatkan," katanya ketika menjawab soalan Datuk M. Davendran (BN-Sabai). - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain