Kerajaan Sedia Hadapi Gelombang Kedua Banjir

BACHOK: Kerajaan Pusat sudah bersedia menghadapi kemungkinan berlakunya gelombang kedua banjir di Pantai Timur bulan ini, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz.

Beliau berkata, berdasarkan ramalan Jabatan Meteorologi, ia dijangka berlaku antara 11 hingga 14 Dis dan 25 hingga 28 Dis ketika air laut pasang yang disertai ombak besar.

"Kita sedang bersiap sedia untuk banjir gelombang kedua ini dan akan terus memberi bantuan kepada mangsa banjir yang terlibat dengan pemindahan," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan bantuan ihsan kepada 127 mangsa bencana banjir 2011 dari jajahan Kota Baharu, Bachok dan Pasir Puteh, di Sekolah Kebangsaan Pak Badol, di sini, Khamis.

Selepas majlis tersebut, Nazri menghadiri taklimat persediaan menghadapi banjir gelombang kedua di Pejabat Setiausaha Kerajaan Kelantan di Kota Darul Naim di Kota Baharu.

Nazri berkata, kerajaan mulai tahun ini memperketat syarat pemberian bantuan iaitu hanya mereka yang disahkan berpindah ke pusat pemindahan sahaja layak menerima bantuan wang ihsan itu.

"Ini supaya bantuan yang diberikan kerajaan itu tidak disalahgunakan dan sampai kepada kumpulan sasaran," katanya, sambil tidak menolak kemungkinan berlaku ketirisan sebelum ini oleh pihak tidak bertanggungjawab yang mengambil kesempatan terhadap bantuan itu.

"Kerajaan tidak mengabaikan tanggungjawab dalam menolong rakyat walaupun ia merupakan takdir Allah SWT," katanya.

Dalam kejadian banjir gelombang pertama di Kelantan pada 22 hingga 23 November lepas, 3,930 orang daripada lebih 1,000 keluarga di lapan jajahan di negeri itu dipindahkan ke 43 pusat pemindahan.

Banjir itu meragut enam nyawa termasuk dua di jajahan Bachok, masing-masing seorang di jajahan Kota Baharu, Machang, Pasir Mas dan Rantau Panjang.

Kesemua mayat mangsa ditemui.

Dalam perkembangan lain, Nazri yang juga Anggota Majlis Tertinggi Umno (MT) berkata kerajaan PAS Kelantan tidak sewajarnya menyalahkan kerajaan Persekutuan kerana kegagalannya melaksanakan hukum Hudud di negeri ini.

Beliau mendakwa isu itu sengaja ditimbulkan secara bermusim apabila tibanya pilihan raya untuk menarik sokongan rakyat.

"Menteri Besar (Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat) sepatutnya tidak menyalahkan kerajaan Pusat apabila gagal melaksanakan hukum itu kerana mereka diberi peluang lebih 20 tahun jika mahu melaksanakan undang-undang jenayah syariah itu," katanya. - BERNAMA

Artikel Berikut

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain