PDRM Sudah Sedia Hadapi Pilihan Raya - Semasa | mStar

PDRM Sudah Sedia Hadapi Pilihan Raya

KUALA LUMPUR: Jabatan Logistik Polis Diraja Malaysia (PDRM) sudah bersiap sedia dari segi keperluan dan peralatannya bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) yang dijangka diadakan dalam masa terdekat.

Pengarah Jabatan Logistik Bukit Aman Datuk Zulkifli Abdullah berkata kini jabatan itu sedang berurusan dengan Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk menentukan perolehan peralatan serta kewangan yang mencukupi bagi menghadapi pilihan raya itu.

"Pihak Jabatan Logistik dengan jabatan-jabatan lain juga sudah berhubung sesama sendiri untuk melihat apa yang diperlukan. Kita telah bersiap siaga sentiasa, hanya tunggu isyarat tepat bila ia (pilihan raya) itu akan berlaku," katanya.

Beliau berkata demikian selepas Perhimpunan Jabatan Logistik dan Majlis Penyampaian Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2010 kepada 110 pegawai, anggota dan pegawai awam di Bukit Aman di sini Isnin.

Mengenai agihan bajet yang diperoleh Jabatan Logistik PDRM daripada Belanjawan 2012 yang dibentangkan di Parlimen oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, beliau bagaimanapun enggan mendedahkan perkara itu namun memaklumkan bekalan peralatan baru bakal diperoleh selewat-lewatnya Jun tahun depan.

"Saya tak mahu mengulas mengenai angka agihan itu...Seperti yang kita semua tahu kita (PDRM) mendapat peruntukan sebanyak RM200 juta untuk tujuan permodenan PDRM. Berapa yang kita (Jabatan Logistik) peroleh, saya tak bercadang beritahu anda semua.

"Cuma, pada ketika ini PDRM sedang menunggu setiap jabatan untuk menyediakan spesifikasi atau memutamadkan keperluan yang mereka mahukan untuk memantapkan PDRM," katanya.

Sementara itu, Zulkifli berkata jabatan itu menerima RM2.8 juta dalam peruntukan pembangunan 2012 untuk menyediakan setor bagi keperluan Jabatan Narkotik.

"Prasarana seperti sediakan setor itu, ia di bawah tanggungjawab kita. Jadi, kita akan peruntukan bajet itu untuk menyediakan setor untuk Jabatan Narkotik khasnya, dengan dilengkapi peralatan yang sesuai," katanya.

Sementara itu Zulkifli dalam ucapannya berkata sebanyak lima resolusi telah diterima jabatan itu ketika persidangan ketua-ketua polis baru-baru ini.

"Lima perkara yang perlu dihayati oleh setiap warga logistik adalah menguruskan perolehan bagi permodenan PDRM dan pemantapan siasatan; memastikan peralatan asas dibekalkan berdasarkan kualiti dan masa yang ditetapkan, perbelanjaan berhemah dengan menitik beratkan nilai untuk wang dan mengelak pembaziran.

"Selain itu, kita juga perlu memastikan perolehan yang standard mengguna pakai amalan terbaik serta kepatuhan kepada segala peraturan dan tatacara kewangan serta memastikan keperluan logistik bagi menghadapi PRU13," kata Zulkifli. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain