Projek Naik Taraf PIA Siap 54 Peratus - Semasa | mStar

Projek Naik Taraf PIA Siap 54 Peratus

GEORGETOWN: Kerja-kerja menaik taraf Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang (PIA) yang berharga RM250 juta kini telah ditahap 54 peratus siap.

Pengurus Besar Kanan (Operasi) Malaysia Airports Holdings Berhad, Datuk Azmi Murad berkata pihaknya yakin kerja-kerja menaik taraf melibatkan tiga fasa utama itu siap dalam tempoh yang ditetapkan iaitu pada Jun 2012.

Fasa pertama melibatkan infrastruktur utama dan utiliti, fasa kedua melibatkan bangunan utama terminal dan fasa ketiga membabitkan penaiktarafan kemudahan di kawasan kapal terbang, katanya di sini Khamis.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan taklimat ringkas mengenai perkembangan projek naik taraf tersebut selain membawa wakil media melawat bahagian PIA yang terlibat dengan projek berkenaan.

"Projek naik taraf yang bermula Jun tahun lepas itu berjalan lancar dan saya percaya kerja-kerja ini akan siap sehingga 75 peratus menjelang hujung tahun ini," katanya.

Azmi berkata laluan untuk bas, teksi, limosin, ambulans dan pengguna kenderaan yang telah dinaik taraf di PIA akan dibuka mulai 30 Okt ini.

"Ia akan memberi lebih keselesaan kepada pengguna PIA yang dijangka akan meningkat sehingga 6.8 juta orang menjelang 2012," katanya.

Katanya kerja-kerja menaik taraf itu juga bertujuan untuk memaksimakan jumlah penumpang khususnya ketika waktu puncak iaitu dari 1,300 ke 2,000 penumpang per jam, menambah bilangan lot tempat kereta dari 1,200 ke 2,000.

Beliau berkata tempat tuntutan bagasi juga ditambah daripada tiga kepada enam, menambah laluan di bahagian menurunkan penumpang di balai berlepas daripada dua kepada empat laluan, serta menambah bilangan tandas awam.

PIA juga akan mempunyai tempat menunggu dan laluan baru bagi penumpang domestik dan antarabangsa selain turut menambah bilangan kaunter untuk pemeriksaan imigresen, kastam dan pemeriksaan keselamatan.

"Yang penting apabila siap kelak PIA akan mempunyai 14 tempat letak pesawat berbanding sekarang hanya ada 11 sahaja," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain