Projek Naik Taraf PIA Siap 54 Peratus - Semasa | mStar

Projek Naik Taraf PIA Siap 54 Peratus

GEORGETOWN: Kerja-kerja menaik taraf Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang (PIA) yang berharga RM250 juta kini telah ditahap 54 peratus siap.

Pengurus Besar Kanan (Operasi) Malaysia Airports Holdings Berhad, Datuk Azmi Murad berkata pihaknya yakin kerja-kerja menaik taraf melibatkan tiga fasa utama itu siap dalam tempoh yang ditetapkan iaitu pada Jun 2012.

Fasa pertama melibatkan infrastruktur utama dan utiliti, fasa kedua melibatkan bangunan utama terminal dan fasa ketiga membabitkan penaiktarafan kemudahan di kawasan kapal terbang, katanya di sini Khamis.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan taklimat ringkas mengenai perkembangan projek naik taraf tersebut selain membawa wakil media melawat bahagian PIA yang terlibat dengan projek berkenaan.

"Projek naik taraf yang bermula Jun tahun lepas itu berjalan lancar dan saya percaya kerja-kerja ini akan siap sehingga 75 peratus menjelang hujung tahun ini," katanya.

Azmi berkata laluan untuk bas, teksi, limosin, ambulans dan pengguna kenderaan yang telah dinaik taraf di PIA akan dibuka mulai 30 Okt ini.

"Ia akan memberi lebih keselesaan kepada pengguna PIA yang dijangka akan meningkat sehingga 6.8 juta orang menjelang 2012," katanya.

Katanya kerja-kerja menaik taraf itu juga bertujuan untuk memaksimakan jumlah penumpang khususnya ketika waktu puncak iaitu dari 1,300 ke 2,000 penumpang per jam, menambah bilangan lot tempat kereta dari 1,200 ke 2,000.

Beliau berkata tempat tuntutan bagasi juga ditambah daripada tiga kepada enam, menambah laluan di bahagian menurunkan penumpang di balai berlepas daripada dua kepada empat laluan, serta menambah bilangan tandas awam.

PIA juga akan mempunyai tempat menunggu dan laluan baru bagi penumpang domestik dan antarabangsa selain turut menambah bilangan kaunter untuk pemeriksaan imigresen, kastam dan pemeriksaan keselamatan.

"Yang penting apabila siap kelak PIA akan mempunyai 14 tempat letak pesawat berbanding sekarang hanya ada 11 sahaja," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain