Siasatan Kes Ambil Masa Kerana PDRM Guna Pendekatan Rasional - Ismail - Semasa | mStar

Siasatan Kes Ambil Masa Kerana PDRM Guna Pendekatan Rasional - Ismail

MUAR: Siasatan sebarang kes jenayah mengambil masa kerana Polis Diraja Malaysia (PDRM) menggunakan pendekatan secara rasional iaitu berdasarkan fakta dan sistem perundangan negara.

"Kita tidak boleh bertindak mengikut hawa nafsu," kata Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar, ketika diminta mengulas tanggapan orang ramai bahawa polis lambat bertindak terhadap sesuatu aduan.

Ismail juga berkata keengganan masyarakat membantu polis turut menyebabkan kes lambat disiasat.

"Kalau orang ramai tahu (tentang sesuatu kes) tetapi tidak mahu beri kerjasama kepada polis macam mana? Ini yang melambatkan proses siasatan sesuatu kes," katanya.

Beliau yang ditemui selepas Perhimpunan Khas PDRM bagi Memperingati Pejuang Balai Polis Bukit Kepong di sini, juga meminta orang awam agar tidak menyalahkan polis apabila ada saksi enggan bekerjasama. Mengulas perkembangan lain, Ismail berkata PDRM akan mendapatkan peralatan baru yang canggih bagi membantu polis menghadapi ancaman penyalahgunaan teknologi maklumat atau jenayah siber.

Terdahulu, beliau menyeru anggota PDRM agar mencontohi semangat jati diriwira Bukit Kepong yang sanggup berkorban nyawa untuk mempertahankan balai polis itu ketika diserang gerombolan pengganas Komunis pada 23 Februari 1950.

Katanya sifat komited kepada tugas sehingga sanggup mengorbankan nyawa perlu diteruskan oleh anggota polis untuk menghadapi cabaran yang berlainan pada masa ini.

Pada majlis itu Ismail menyampaikan cenderahati kepada waris mangsa serangan komunis ke atas Balai Polis Bukit Kepong serta menyampaikan surat penghargaan kepada 16 pegawai dan anggota polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah Muar dan Batu Pahat di atas kejayaan membanteras sindiket curi barangan telekomunikasi bernilai RM5 juta baru-baru ini. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain