Majikan Dinasihat 'Putihkan' Status PATI Mereka - Semasa | mStar

Majikan Dinasihat 'Putihkan' Status PATI Mereka

PUTRAJAYA: Para majikan perlu segera mengemukakan permohonan bagi "memutihkan" status pendatang asing tanpa izin (Pati) yang berada di bawah tanggungjawab mereka tanpa menunggu sehingga ke saat akhir pada 10 Januari tahun depan, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Jika mereka gagal membuat permohonan bagi memutihkan status Pati di bawah jagaan masing-masing, majikan bakal berdepan dengan tindakan penguatkuasaan, katanya.

"Sekiranya sebelum ini ada pihak yang memberi alasan bahawa sukar untuk mendapatkan kelulusan pekerja asing, kini kita buka ruang seluas-luasnya untuk majikan menyertai Proses Pemutihan," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan bersama semua Pengarah Imigresen Negeri di sini Selasa.

Sehingga semalam, sebanyak 1,574 majikan telah tampil untuk mengemukakan permohonan bagi memutihkan pekerja mereka yang secara keseluruhannya berjumlah 17,959 Pati, sejak proses pemutihan dilakukan pada 10 Oktober lepas.

Hishammuddin berkata daripada jumlah itu, seramai 17,227 orang telah diputihkan status mereka manakala permohonan daripada 732 Pati telah ditolak.

"Proses pemutihan ini, iaitu peringkat kedua dalam Program Penyelesaian Menyeluruh Menangani Pati (Program 6P) dilaksanakan dengan melibatkan semua kementerian, jabatan dan agensi yang dipertanggungjawab.

"Keputusan yang dicapai sama ada sesuatu permohonan itu layak untuk diluluskan atau sebaliknya bergantung kepada pertimbangan panel yang diwakili oleh kementerian berkaitan," katanya.

Beliau berkata Pati yang permohonan mereka ditolak terdiri daripada mereka yang bekerja di luar sektor yang dibenarkan atau bukan daripada senarai negara sumber.

Katanya bagi kes-kes berkenaan, rayuan boleh dibuat melalui agensi kawal selia atau kementerian yang bertanggungjawab bagi setiap sektor.

Hishammuddin berkata kerajaan telah memutuskan untuk memberi peluang terakhir kepada Pati yang tidak mendaftar dalam Proses Pendaftaran untuk keluar meninggalkan negara tanpa dikenakan sebarang tindakan tetapi mereka harus tampil dan menyerah diri kepada Jabatan Imigresen dalam masa terdekat.

Profil diri dan data biometrik mereka akan direkodkan sebelum notis membenarkan mereka meninggalkan negara ini dikeluarkan oleh Jabatan Imigresen, katanya.

Beliau berkata Pati yang telah menyertai Proses Pendaftaran dan ingin keluar meninggalkan negara, boleh menyertai Proses Pengampunan dengan merujuk kepada Jabatan Imigresen.

"Tawaran ini dibuka hanya untuk mereka yang mendaftar biometrik dan akan dibenarkan keluar meninggalkan negara tanpa sebarang tindakan undang-undang," kata Hishammuddin.

Sejak Proses Pengampunan bermula pada 1 September lepas, 19,762 Pati telah diberi pengampunan dan keluar dari negara ini.

Daripada jumlah itu, warga Indonesia adalah seramai 12,463 orang, India (1,988), Bangladesh (603), Myanmar (777), Kemboja (736), Filipina (732), Nepal (715), Vietnam (609), Sri Lanka (483), Pakistan (311), China (196), Thailand (40), Iran (19), Nigeria (10) dan negara-negara lain yang masing-masing tidak melebihi 10 orang. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Mercun: Pelajar Didenda RM2,000

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain