Majikan Dinasihat 'Putihkan' Status PATI Mereka

PUTRAJAYA: Para majikan perlu segera mengemukakan permohonan bagi "memutihkan" status pendatang asing tanpa izin (Pati) yang berada di bawah tanggungjawab mereka tanpa menunggu sehingga ke saat akhir pada 10 Januari tahun depan, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Jika mereka gagal membuat permohonan bagi memutihkan status Pati di bawah jagaan masing-masing, majikan bakal berdepan dengan tindakan penguatkuasaan, katanya.

"Sekiranya sebelum ini ada pihak yang memberi alasan bahawa sukar untuk mendapatkan kelulusan pekerja asing, kini kita buka ruang seluas-luasnya untuk majikan menyertai Proses Pemutihan," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan bersama semua Pengarah Imigresen Negeri di sini Selasa.

Sehingga semalam, sebanyak 1,574 majikan telah tampil untuk mengemukakan permohonan bagi memutihkan pekerja mereka yang secara keseluruhannya berjumlah 17,959 Pati, sejak proses pemutihan dilakukan pada 10 Oktober lepas.

Hishammuddin berkata daripada jumlah itu, seramai 17,227 orang telah diputihkan status mereka manakala permohonan daripada 732 Pati telah ditolak.

"Proses pemutihan ini, iaitu peringkat kedua dalam Program Penyelesaian Menyeluruh Menangani Pati (Program 6P) dilaksanakan dengan melibatkan semua kementerian, jabatan dan agensi yang dipertanggungjawab.

"Keputusan yang dicapai sama ada sesuatu permohonan itu layak untuk diluluskan atau sebaliknya bergantung kepada pertimbangan panel yang diwakili oleh kementerian berkaitan," katanya.

Beliau berkata Pati yang permohonan mereka ditolak terdiri daripada mereka yang bekerja di luar sektor yang dibenarkan atau bukan daripada senarai negara sumber.

Katanya bagi kes-kes berkenaan, rayuan boleh dibuat melalui agensi kawal selia atau kementerian yang bertanggungjawab bagi setiap sektor.

Hishammuddin berkata kerajaan telah memutuskan untuk memberi peluang terakhir kepada Pati yang tidak mendaftar dalam Proses Pendaftaran untuk keluar meninggalkan negara tanpa dikenakan sebarang tindakan tetapi mereka harus tampil dan menyerah diri kepada Jabatan Imigresen dalam masa terdekat.

Profil diri dan data biometrik mereka akan direkodkan sebelum notis membenarkan mereka meninggalkan negara ini dikeluarkan oleh Jabatan Imigresen, katanya.

Beliau berkata Pati yang telah menyertai Proses Pendaftaran dan ingin keluar meninggalkan negara, boleh menyertai Proses Pengampunan dengan merujuk kepada Jabatan Imigresen.

"Tawaran ini dibuka hanya untuk mereka yang mendaftar biometrik dan akan dibenarkan keluar meninggalkan negara tanpa sebarang tindakan undang-undang," kata Hishammuddin.

Sejak Proses Pengampunan bermula pada 1 September lepas, 19,762 Pati telah diberi pengampunan dan keluar dari negara ini.

Daripada jumlah itu, warga Indonesia adalah seramai 12,463 orang, India (1,988), Bangladesh (603), Myanmar (777), Kemboja (736), Filipina (732), Nepal (715), Vietnam (609), Sri Lanka (483), Pakistan (311), China (196), Thailand (40), Iran (19), Nigeria (10) dan negara-negara lain yang masing-masing tidak melebihi 10 orang. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

14 Barangan Terkawal Sempena Deepavali

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Artikel Lain