Muhyiddin Cadang IPT Permudahkan Proses Mobiliti Akademik - Semasa | mStar

Muhyiddin Cadang IPT Permudahkan Proses Mobiliti Akademik

KUALA LUMPUR: Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mencadangkan agar institusi pengajian tinggi (IPT) di negara ini mempermudahkan proses Mobiliti Akademik dengan menggalakkan ahli-ahli akademik yang mempunyai kepakaran tertentu dilantik ke jawatan penasihat dan perundingan dalam sektor awam dan swasta.

Beliau berkata, ahli-ahli akademik di negara ini mempamerkan tahap keilmuan yang tinggi hasil penglibatan mereka dalam dunia akademik di universiti masing-masing.

“Maka sudah tiba masanya bagi ahli-ahli akademik untuk memperluaskan sumbangan mereka melangkaui sempadan.

“Pelantikan ini dapat memberi peluang kepada ahli-ahli akademik untuk menyalurkan ilmu dan kepakaran mereka kepada organisasi-organisasi di luar universiti.

“Ia turut memperluskan pengalaman dan kepakaran mereka dalam bidang masing-masing yang sudah pasti memanfaatkan universiti,” katanya pada Majlis Anugerah Akademik Negara 2009 dan 2010 di sini, Isnin.

Muhiyiddin berkata, amat wajar bagi IPT mengarusperdanakan mobiliti ahli-ahli akademik sebagai sebahagian daripada tugas dan fungsi penting mereka.

Jelasnya, menerusi cara itu sumbangan ahli-ahli akademik akan menjadi lebih terkesan di luar lingkuangan dunia akademik.

“Bagi menyahut hasrat kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebagai hab pendidikan tinggi bersifat global, paradigma dunia akademik di negara kita perlu dianjak.

“Ahli-ahli akademik mesti lebih terkehadapan bagi mempelopori penyelidikan berimpak tinggi dan menjadikan inovasi sebagai paksi budaya berprestasi tinggi di universiti,” katanya.

Mengulas perkara itu, Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, sebahagian ahli akademik sudah mengambil peranan seperti penasihat, perunding atau berkhidmat di pelbagai peringkat di sektor awam dan swasta.

“Ini supaya penglibatan (mobiliti) mereka diiktiraf bukan sahaja berasaskan penyelidikan dan pengajaran tetapi turut dikira untuk kenaikan pangkat.

“Mobiliti ini adalah sebahagian daripada peranan universiti selain pengajaran dan pendidikan iaitu soal pemindahan ilmu kepada masyarakat,” katanya.

Khaled berkata, penglibatan di luar universiti itu dapat memperluaskan peluang kenaikan pangkat kepada ahli-ahli akademik di IPT yang turut mengambil kira mobiliti berkenaan.

“Kementerian kini pada peringkat ketiga dalam mempromosikan mereka dan peringkat seterusnya adalah perkongsian kepakaran itu di institusi-institusi,” katanya.

Artikel Sebelum

Mesyuarat PKR Cabang Kuala Selangor Kecoh

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain

BN, PAS bentuk kerajaan baharu di Johor