Pensyarah Menang Tuntutan Mengenai Keputusan Ijazah PhD - Semasa | mStar

Pensyarah Menang Tuntutan Mengenai Keputusan Ijazah PhD

KUALA LUMPUR: Seorang pensyarah kanan Universiti Malaya (UM) pada Selasa, memenangi tuntutannya di mahkamah terhadap universiti itu berhubung keputusan pengajian PhD beliau. Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Rohana Yusuf membenarkan permohonan G.Sivapalan mendapatkan semakan kehakiman untuk membatalkan keputusan UM yang menyatakan dia gagal dalam peperiksaan mendapatkan ijazah doktor falsafah.

Peguam M.Eswary, mewakili Sivapalan, memberitahu pemberita hakim berkenaan membenarkan permohonan anak guamnya itu bagi semakan kehakiman dengan kos RM7,000.

Peguam itu berkata hakim mendapati keputusan dibuat UM menerusi sepucuk surat bertarikh 24 Disember 2009 yang menyatakan Sivapalan telah gagal dalam pengajiannya untuk PhD dan pemohon tidak dibenarkan meneruskan program pengajiannya itu sebagai tidak sah.

Dalam permohonannya Sivapalan berkata dia mendaftar untuk mengikuti pengajian PhD pada 1996 dan seterusnya mengemukakan tesis bagi diperiksa pada 2006.

Sivapalan berkata dia juga seterusnya hadir untuk peperiksaan lisan dan telah membentangkan mengenai objektif, methodologi dan dapatan kepada kajilidik yang dibuatnya.

Selepas pembentangan tersebut dia diberitahu secara lisan bahawa dia lulus peperiksaan PhD berkenaan.

Sivapalan berkata sebaik sahaja pengumuman bahawa dia lulus peperiksaan, dia bertanya kepada Jabatan Sumber Manusia UM berhubung pelarasan gajinya.

Bagaimanapun pihak universiti melalui surat bertarikh 24 Disember 2009 menyatakan dia gagal dalam peperiksaan PhD dan tidak dibenarkan lagi meneruskan program pengajiannya.

Sivapalan dalam permohonan mahkamah antara lain menuntut perisytiharan bahawa keputusan UM melalui surat itu tidak sah juga memohon mendapatkan balik segala faedah termasuk kenaikan gaji daripada tahun 2006. -BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain