Pembinaan MRT Mungkin Bermula Januari Depan - Semasa | mStar

Pembinaan MRT Mungkin Bermula Januari Depan

KUALA LUMPUR: Pembinaan MY Rapid Transit (MRT)yang bernilai berbilion ringgit kemungkinan dimulakan menjelang Januari tahun depan dan siap pada 2016, kata Ketua Jabatan Pengurusan Pemerolehan MRT Prasarana, Abdul Malik Azman.

"Tender pertama bagi pakej V5 dan V6 akan diberikan pada Januari atau Februari tahun depan. Berasaskan rancangan kami, menjelang akhir tahun depan, kesemua 18 pekej kerja akan diberikan," katanya.

Pakej V5 adalah bagi laluan dari Taman Bukit Ria ke Plaza Phoenix di Cheras beserta empat stesen. Pakej V6 adalah laluan dari Plaza Phoenix hingga ke Bandar Tun Hussein Onn beserta tiga stesen, katanya kepada pemberita selepas mengadakan taklimat pertama pratender MRT kepada para kontraktor di sini.

Katanya, Prasarana akan mengumumkan senarai pendek kontraktor terowong bawah tanah menjelang awal bulan depan.

"Kami sedang memuktamadkan prakelayakan pembida," katanya. Prasarana telah menerima 15 permohonan sehingga ini.

Seksyen bawah tanah bermula dari Semantan hingga Maluri.

Ketika ditanya mengenai kriteria bagi para kontraktor untuk mendapat kerja MRT itu, Abdul Malik berkata mereka mesti menunjukkan keupayaan untuk melaksanakannya berasaskan keperluan Prasarana.

"Kami akan memeriksa peralatan dan keupayaan kewangan mereka. Kami juga mempunyai anggaran sendiri. Jika kontraktor menawarkan harga termurah tetapi tidak realistik, kami tidak akan menerimanya," katanya.

Prasarana telah menyenarai pendek 28 syarikat individu dan usahasama (JV) yang layak membida projek itu.

Pada majlis itu, Timbalan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Datuk Sutinah Sutan mengingatkan para kontraktor menggunakan amalan yang diiktiraf pada peringkat antarabangsa bagi memastikan ketelusan di dalam pelaksanaan projek itu.

Katanya, suruhanjaya itu dan Ketua Audit akan mengawasi Perjanjian Integriti (IP) yang digunakan bagi projek MRT itu bagi memastikan amalan tadbir urus yang betul.

IP itu ditandatangani antara Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat dan rakan projek MRT, MMC-Gamuda pada Julai.

Projek pembinaan MRT diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak semasa membentangkan Rancangan Malaysia Ke-sepuluh (RMK10) pada Jun tahun lepas.

Projek itu dijangka bukan sahaja meningkatkan ketidakcukupan rangkaian rel sekarang ini, malah juga mengurangkan kesesakan trafik yang buruk di kawasan metropolitan Greater KL. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

Artikel Lain