Jangan Salah Lagi Pilih Pemimpin - Awang Adek - Semasa | mStar

Jangan Salah Lagi Pilih Pemimpin - Awang Adek

TANAH MERAH: Rakyat Kelantan diingatkan agar tidak lagi salah memilih pemimpin pada pilihan raya umum akan datang demi masa depan negeri itu yang kini jauh ketinggalan daripada segi pembangunan dengan negeri lain, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr Awang Adek Hussin.

Beliau berkata masa depan negeri itu tidak boleh diperjudikan kerana yang akan menjadi mangsa adalah rakyat yang hidup dalam keadaan daif tanpa pembelaan.

"Nak tahu bagaimana Kelantan ketinggalan atau tidak, lihatlah betapa ramainya rakyat negeri ini yang berhijrah ke luar untuk mencari pekerjaan.

"Kalau Kelantan ini maju seperti negeri lain sudah tentu penghijrahan yang begitu besar ini tidak akan berlaku seperti mana rakyat di negeri maju seperti Melaka, Johor dan Perak umpamanya," katanya ketika merasmikan pejabat baru Amanah Raya Berhad Tanah Merah di sini Selasa.

Awang Adek yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan berkata kebijaksanaan mentadbir negeri terletak kepada pemimpin dan jika pemimpin yang ada gagal untuk memakmurkan negeri dan rakyat hidup dalam serba bermasalah, mereka (rakyat) dinasihatkan agar membuat pilihan bijak pada pilihan raya umum itu nanti.

"Lihatlah betapa rakyat Kelantan kini benar-benar terhimpit dengan pelbagai masalah seperti masalah air yang tidak pernah selesai-selesai dan lebih kecewa apabila pemimpinnya bagi tahu masalah air akan selesai di Kelantan dalam tempoh 17 tahun lagi dan ini sesuatu yang mengecewakan," katanya.

Beliau berkata masalah ketiadaan pelabur yang enggan membuat pelaburan di Kelantan juga perlu diambil kira kerana ia penting dalam memastikan ekonomi negeri itu dapat berkembang pesat seiring dengan negeri-negeri lain dan dapat mengelak masalah penghijrahan.

"Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk (Seri) Mustapa Mohamed membawa masuk pelaburan yang berbilion ringgit kepada negara kita tetapi masih gagal untuk kita memujuk mereka membuat pelaburan di Kelantan.

"Sudah-sudahlah kita duduk dalam keadaan begini dan Kelantan perlukan perubahan yang boleh diberikan oleh Barisan Nasional bagi mengubah semua senario ini," katanya.

Turut hadir Pengerusi Amanah Raya Berhad, Datuk Dusuki Ahmad yang kemudiannya turut menyerahkan zakat kepada kira-kira 100 fakir miskin. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain