Sebanyak 1,374 Kes Ah Long Direkodkan Sejak 2005 - Semasa | mStar

Sebanyak 1,374 Kes Ah Long Direkodkan Sejak 2005

KUALA LUMPUR: Sebanyak 1,374 kes berhubung salah laku pemberi pinjam wang atau Ah Long telah direkodkan di bawah Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan sejak awal tahun 2005 sehingga Mei tahun ini.

Timbalan menteri berkenaan Datuk Seri Lajim Ukin berkata daripada jumlah tersebut, sebanyak 739 kes telah didakwa, 25 orang telah dibicarakan di mahkamah manakala enam orang telah disabitkan kesalahan.

"Kesemua mereka ini telah pun diambil tindakan...kementerian dengan agensi-agensi terlibat akan terus bertindak apabila kita terima aduan dari peminjam dan orang ramai," katanya menjawab soalan Datuk Abdul Manan Ismail (BN-Paya Besar) pada Persidangan Dewan Rakyat, Isnin.

Abdul Manan ingin tahu mengenai pengawasan pihak berkuasa terhadap aktiviti salah laku pemberi pinjam wang atau Ah Long yang masih berleluasa di bandar.

Lajim berkata hukuman denda juga telah dipertingkatkan dari minimum RM20,000 kepada RM250,000 dan maksimum RM100,000 kepada RM1,000,000 bagi mempertingkatkan lagi keberkesanan penguatkuasaan.

"Kementerian juga melalui Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dengan kerjasama Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah mengambil tindakan dengan membatalkan talian telefon yang tertera pada iklan-iklan haram yang ditampal di tepi jalan dan harta awam," katanya.

Beliau berkata pemantauan dan pemeriksaan ke atas premis Pemberi Pinjam Wang Berlesen juga giat dijalankan di mana pihak kementerian dapat mengenal pasti kesalahan yang cenderung dilakukan oleh pemegang lesen seterusnya dapat mengekang pelanggaran ke atas peruntukan Akta Pemberi Pinjam Wang 1951.

"Kementerian juga menyeru orang ramai sekiranya ada peminjam-peminjam tidak berlesen, perlu dimaklumkan kepada pihak polis untuk tindakan selanjutnya," katanya. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain