Bomba Lakukan Siasatan Dalaman Insiden Pelatih Wanita Dibotakkan - Semasa | mStar

Bomba Lakukan Siasatan Dalaman Insiden Pelatih Wanita Dibotakkan

ALOR SETAR: Jabatan Bomba dan Penyelamat diarah menjalankan siasatan dalaman berhubung kes beberapa pelatih wanita dibotakkan kepala mereka ketika mendaftar diri untuk menjalani latihan di Akademi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Wakaf Tapai di Marang, Terengganu pada awal bulan lepas.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Chor Chee Heung berkata jika perlu, tindakan boleh diambil kerana perkara itu (tindakan memotong rambut) berkait dengan peraturan yang bukan hanya dalam Jabatan Bomba dan Penyelamat tetapi turut dilaksanakan pada anggota beruniform yang lain.

Chor berkata bagi pelatih wanita Jabatan Bomba dan Penyelamat, rambut mereka akan digunting sehingga enam milimeter panjang kerana sebagai anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat, jika wanita berambut panjang mungkin akan jadi halangan untuk menjalankan tugas yang melibatkan aktiviti fizikal.

"Ini kes pertama saya terima aduan seperti ini. Ini jelas tunjukkan perkara itu bukan sentiasa berlaku. Mungkin kali pertama dan tidak disengajakan. Saya tak nak cakap siapa betul siapa salah. Saya memang memahami sensitiviti agama bagi seorang wanita," katanya pada sidang media di pejabat MCA Bahagian Alor Setar di Jalan Pegawai di sini, Sabtu.

Semalam, Bernama melaporkan seorang bekas pelatih bomba wanita kecewa dengan tindakan Akademi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Wakaf Tapai yang membotakkan kepalanya serta 18 pelatih perempuan lain ketika mereka mendaftar diri untuk menjalani latihan di kem itu 2 Mei lepas.

Hizyaty Othman, 28, dari Taman Berjaya, Jalan Pegawai berkata dia amat terkejut dengan tindakan membotakkan kepala pelatih perempuan, tidak seperti apa yang dinyatakan dalam peraturan kursus yang diterima mereka sebelum melaporkan diri di akademi itu.

Chor berkata rambut pelatih memang perlu digunting tetapi dalam kes itu mungkin pegawai terlibat menggunting rambut terlalu pendek dan lebih daripada sepatutnya sehingga rambut menjadi terlalu pendek seperti botak.

"Saya amat kesal dan jika betul-betul berlaku saya minta maaf. Gunting rambut ini kadang-kadang boleh jadi pendek... ini bukan perkara yang disengajakan," katanya.

Chor berkata beliau telah memberi penjelasan kepada bapa Hizyaty, Othman Long dan berharap Hizyaty dan bapanya itu dapat menerima penjelasan beliau sebagai Anggota Parlimen Alor Setar serta Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan yang bertanggungjawab terhadap Jabatan Bomba dan Penyelamat. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Baguslah Semuanya Selesai

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain