Lapan Kes Keracunan Di PLKN Tiga Bulan Pertama Tahun Ini - Semasa | mStar

Lapan Kes Keracunan Di PLKN Tiga Bulan Pertama Tahun Ini

PUTRAJAYA: Sebanyak lapan kes keracunan dicatatkan di kem-kem Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) seluruh negara bagi tempoh tiga bulan pertama tahun ini.

Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Kesihatan Awam) Dr Lokman Hakim Sulaiman berkata ia merupakan satu peningkatan jika dibandingkan dengan tempoh sama tahun lalu, yang hanya mencatatkan tiga kes.

"Bagaimanapun ini tidak bermakna kes-kes ini melibatkan jumlah peserta yang ramai, kadangkala hanya melibatkan dua atau tiga peserta sahaja," katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran Buku Panduan Pemakanan dan Keselamatan Makanan di Kem-Kem PLKN di sini, Jumaat.

Mengulas tentang isu tersebut, Ketua Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) Datuk Abdul Hadi Awang Kechil berkata pengusaha-pengusaha kem yang mempunyai kes keracunan makanan untuk kali pertama, walaupun ia hanya melibatkan tiga pelatih, akan dikenakan pemotongan bayaran sajian makanan sehari, yang secara puratanya berjumlah RM8,000.

Beliau berkata jika kes keracunan didapati berlaku untuk kali kedua, pengusaha tersebut akan dikenakan pemotongan bayaran sajian makanan untuk tiga hari manakala jika kes itu berulang lagi pengusaha tersebut bakal berhadapan tindakan sehingga membawa kepada penutupan kem tersebut.

"Kerana tindakan tegas inilah pengusaha-pengusaha kem ini cukup prihatin dalam memastikan isu keracunan makanan ini tidak timbul," katanya.

Abdul Hadi berkata kes-kes keracunan makanan juga dijangka dapat dielakkan apabila pengusaha-pengusaha 82 kem PLKN seluruh negara diwajib menggunakan Buku Panduan Pemakanan dan Keselamatan Makanan di Kem-Kem PLKN itu mulai sesi akan datang yang bermula Ahad ini.

Beliau berkata buku setebal 480 muka surat itu disediakan bagi memastikan makanan yang dihidangkan untuk pelatih-pelatih tersebut selamat, berkhasiat dan seimbang berdasarkan pengambilan nutrien yang dicadangkan untuk remaja Malaysia.

Katanya, ia turut memuatkan tatacara pengurusan kompleks sajian, pengurusan keselamatan dan kualiti makanan, pengurusan pemakanan sihat dan pemantauan berkala kompleks sajian secara kendiri, di mana pegawai jabatan akan turut memantau bagi memastikan ia dipatuhi sepenuhnya oleh pengusaha kem.

"Kumpulan pelatih ini juga dijangka menjadi pemangkin kepada pembudayaan cara pemakanan yang sihat di mana mereka di kem-kem ini akan menyebarkan pengalaman mereka kepada keluarga dan masyarakat apabila pulang setelah tamat kursus nanti.

"Setiap tahun 140,000 rakyat Malaysia akan dilatih di kem-kem ini, iaitu 25 peratus daripada mereka yang lahir pada tahun tersebut, jika mereka ini balik ke rumah dan amalkan apa yang mereka amalkan di sini, makan budaya ini boleh meresap dalam masyarakat," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Lans Koperal Didakwa Pukul Isteri

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain