Infra Meteorologi M'sia Bertaraf Dunia - Semasa | mStar

Infra Meteorologi M'sia Bertaraf Dunia

CAMERON HIGHLANDS: Infrastruktur meteorologi Malaysia adalah bertaraf kelas dunia dan mempunyai kelengkapan yang dapat memastikan keselamatan negara dan awam, kata Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Dr Maximus Ongkili.

Ketersediaan stesen meteorologi dan stesen radionuklida di negara ini meningkatkan kemampuan Malaysia dalam memantau dan bertindak awal terhadap apa jua kesan buruk dari bencana alam, termasuk kemungkinan kebocoran nuklear, kata beliau.

"Memang kejadian alam sekitar tidak selalu dapat diramalkan oleh alat-alat sains, jadi sangat penting bagi mana-mana kerajaan melabur dalam sains infrastruktur dan tenaga terlatih untuk mencapai tahap keupayaan teknikal kelas dunia," kata beliau ketika meninjau stesen meteorologi Jabatan Perkhidmatan Meteorologi (MSD) di Cameron Highlands, yang turut menempatkan stesen radionuklida dikendalikan oleh Agensi Nuklear Malaysia.

MSD mempunyai dua stesen Global Atmospheric Watch (GAW) wilayah yang terletak di Cameron Highlands dan Petaling Jaya, dengan stesen GAW utama terletak di Lembah Danum, Sabah.

Stesen GAW Cameron Highlands mengukur gas di kawaan tropika separa membangun, stesen Petaling Jaya mengukur gas di kawasan tropika bandaran sementara stesen Lembah Danum mengukur gas di sebuah hutan tropika.

"Stesen-stesen itu menyumbang kepada pemantauan perubahan iklim atmosfera di pelbagai peringkat perubahan penggunaan tanah termasuk pembangunan pertanian dan komersil," katanya.

Sementara itu, stesen RN42 radionuklida meningkatkan keupayaan pemantuan cuaca dan alam sekitar negara.

Stesen RN42 ditubuhkan di bawah Pertubuhan Perjanjian Larangan Ujian Komprehensif senjata nuklear, yang Malaysia turut tandatangani. Ia adalah salah satu daripada 80 stesen radionuklida di dunia.

"Stesen RN42 dilengkapi dengan kemudahan yang mempunyai kemampuan dan sensitiviti tinggi untuk mengesan kewujudan jumlah radionuklida paling halus(zarah radioaktif di udara).

"Setakat ini, pengesanan menunjukkan bahawa tahap radioaktif kita adalah normal dan selamat," katanya.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.