Tiga Anggota Panel India Setuju Bekerjasama Selesai Isu Interlok, Kata Palanivel - Semasa | mStar

Tiga Anggota Panel India Setuju Bekerjasama Selesai Isu Interlok, Kata Palanivel

KUALA LUMPUR: Tiga anggota panel dari kaum India yang dilantik ke dalam panel bebas mengenai Interlok telah bersetuju bekerjasama menyelesaikan isu tersebut, kata Presiden MIC Datuk G. Palanivel Jumaat.

Katanya beliau telah bertemu dengan dua daripada mereka bersama-sama dengan Pegawai Khas Perdana Menteri Datuk Ravin Ponniah.

"Anggota panel dari kaum India telah meminta saya mengatur pertemuan khas dengan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Menteri Pelajaran.

"Mereka juga memberitahu saya yang mereka telah mengenal pasti semua bahagian sensitif dalam novel itu dan akan membentangkannya kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin," kata Palanivel dalam satu kenyataan di sini.

Pada Rabu, Dr N.S. Rajendran, G. Krishnabahawan dan Uthaya Shankar SB dilapor menarik diri daripada panel itu kerana tidak berpuas hati desakan mereka mengenai 100 lagi pindaan dilakukan tidak diendah.

Pada Khamis, Muhyiddin dilapor berkata ketiga-tiga mereka yang juga wakil MIC masih anggota panel bebas terbabit yang bertujuan menyelesaikan kontroversi buku berkenaan.

Timbalan Perdana Menteri berkata beliau dimaklumkan wujud salah faham, namun ketiga-tiga anggota panel itu telah dihubungi bagi meneruskan perbincangan berkenaan isu tersebut.

Palanivel yang juga Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi berkata anggota panel terbabit hanya meluahkan perasaan kaum India.

"Bab mengenai Maniam dalam novel itu mengandungi penulisan yang menyentuh sensitiviti kaum India. Kementerian Pelajaran harus mengambil serius pandangan kami," katanya yang mahu isu Interlok diselesaikan segera.

Pada 27 Januari lepas, Muhyiddin mengumumkan novel Interlok akan terus digunakan sebagai komponen sastera untuk Bahasa Malaysia bagi Tingkatan Liam di Zon 2 yang meliputi Kuala Lumpur, Putrajaya, Selangor dan Negeri Sembilan.

Kerajaan bagaimanapun bersetuju pindaan dibuat pada bahagian yang dianggap sensitif bagi komuniti India. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Tiga Sahabat Didakwa Membunuh

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain