Mahkamah Tolak Permohonan Bedah Siasat Anak Kali Kedua

SHAH ALAM: Mahkamah Tinggi Shah Alam pada Khamis menolak permohonan seorang bapa supaya dijalankan bedah siasat kedua ke atas mayat anak perempuannya.

M.Subramaniam, 52, pemandu lori, memfailkan notis permohonan tersebut menerusi peguamnya Gurmit Singh Hullon di pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini pada 22 Februari lepas, untuk mengetahui sebab kematiannya mengikut Seksyen 328 Kanun Prosedur Jenayah.

Subramaniam memohon bedah siasat ke atas S.Pakiam, 23, kini berada di Hospital Serdang, dijalankan di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Petaling Jaya oleh Pakar Patologi Forensik Dr Karunakaran Mathiharan.

Hakim Noor Azian Shaari ketika membacakan keputusannya berkata, perkara itu adalah pramatang begitu juga dengan permohonan bagi inkues.

Beliau berkata, terdapat dua fakta yang tidak dapat dinafikan dalam kes tersebut iaitu polis masih menyiasat kes kematian Pakiam dan bedah siasat telah dijalankan di Hospital Kulim, Kedah pada tahun ini.

"Jadi bagaimana pula bedah siasat pertama tidak memuaskan hati keluarga si mati kerana laporan bedah siasat masih belum dikeluarkan," katanya.

Afidavit pemohon mengesyaki suami dan mertua Pakiam bertanggungjawab terhadap kematiannya.

Gurmit Singh memberitahu wartawan di luar mahkamah bahawa pihaknya akan memfailkan permohonan supaya laporan bedah siasat yang telah siap segera diberikan kepada keluarga Pakiam.

Pada prosiding hari ini pihak pendakwaan diwakili oleh Timbalan Pendakwa Raya Wan Zuraida Wan Nawan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Klik

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain