Tukang Cat Mengedar Dadah Dihukum Mati - Semasa | mStar

Tukang Cat Mengedar Dadah Dihukum Mati

SHAH ALAM: Kelakuan tenang seorang tukang cat menerima hukuman mati tidak berkekalan apabila dia bertindak menendang kamera jurugambar yang merakamkan wajahnya di luar Mahkamah Tinggi di sini pada Rabu.

Bagaimanapun, tindakan Tuay Boon Wee, 40, tidak mendatangkan kecederaan memandangkan dia digari dan dikawal oleh anggota polis mahkamah.

Terdahulu, Hakim Datuk Wira Mohtarudin Baki menjatuhkan hukuman tersebut selepas berpuas hati bahawa pihak pendakwaan telah berjaya membuktikan pertuduhan mengedar dadah yang dihadapi tertuduh melangkaui keraguan yang munasabah.

Beliau pada penghakimannya menolak pembelaan tertuduh yang mendakwa dia hanya menghantar ganja seberat 9144 gram untuk seorang rakan, Tan Say Heong dengan bayaran upah RM200.

Selain itu, tertuduh juga mendakwa dia tidak bertanyakan mengenai isi kandungan barangan yang dibungkus dalam beg plastik sampah hitam.

Justeru itu, peguam yang mewakili tertuduh, V.Ayasamy dan K.Renuka menghujahkan wujud kelompangan dalam kes pendakwaan ekoran kegagalan memanggil Tan.

Bagaimanapun, Mohtarudin menolak hujahan tersebut.

“Sekalipun Tan dipanggil, sudah pasti dia tidak akan memberikan keterangan yang akan menyokong tertuduh.

“Saya dapati pihak pembelaan gagal untuk menimbulkan sebarang keraguan yang munasabah terhadap pertuduhan dan dengan ini, tertuduh disabitkan bersalah,” tambahnya.

Tuay didakwa melakukan kesalahan itu pada pukul 9 malam, 8 April 2008 di hadapan Restoran Xin Mei, nombor 13, Tingkat Bawah, Vista Shop Lot, Damansara Damai, dekat sini.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Rosidah Abu Bakar mengikut Seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang boleh dihukum di bawah Seksyen 39B(2) akta sama.

Seksyen tersebut memperuntukkan hukuman mati mandatori, jika sabit kesalahan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

MMA cabar ego Zul Ariffin

'Rapunzel' tak potong rambut 28 tahun