Pengurus Kilang Rasuah Penolong Pegawai KPDNKK Di Penjara, Denda - Semasa | mStar

Pengurus Kilang Rasuah Penolong Pegawai KPDNKK Di Penjara, Denda

SHAH ALAM: Seorang pengurus kilang dihukum penjara selama sehari dan denda RM19,000 kerana memberi rasuah kepada seorang Penolong Pegawai Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), tahun lalu.

Hakim Mahkamah Sesyen di sini, Azhaniz Teh Azman Teh pada Selasa, membuat keputusan itu terhadap Eu Wee Siang, 27, yang mengaku bersalah melakukan kesalahan tersebut.

Tertuduh didakwa memberi rasuah tersebut kepada Nazrul Hisham Hamudi yang berkhidmat di Putrajaya, dekat sini pada pukul 1.25 petang, 30 Disember 2009 di premis Wee Siang Trading, Batu 11, Jalan Klang Banting, Telok Panglima Garang, dekat sini.

Suapan itu didakwa sebagai dorongan untuk Nazrul Hisham tidak mengambil tindakan terhadapnya kerana telah menjalankan perniagaan gas tanpa lesen dan memindahkan gas PLPG pengguna kepada tong industri yang merupakan satu kesalahan mengikut Akta Bekalan 1961.

Peguam Nurul Aeir Muhammad Harvian Kamar memohon mahkamah memberikan hukuman yang ringan dengan mempertimbangkan faktor bahawa tertuduh masih muda dan merupakan pesalah kali pertama.

"Tertuduh kini tidak lagi bekerja kerana kilang tempat dia mencari nafkah sebelum ini telah ditutup. Tertuduh juga telah insaf dengan kesalahan yang dilakukan dan amat menyesal," tambahnya. Bagaimanapun, Pegawai Pendakwa daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Hung Heng Hong memohon mahkamah menjatuhkan hukuman setimpal kepada teruduh yang berasal dari Telok Panglima Garang itu.

"Tertuduh seharusnya memikirkan akibat daripada perbuatannya sebelum melakukan kesalahan seperti ini," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain

Bapa Wan Azizah meninggal dunia