Malaysia Dipilih Ke Majlis Eksekutif OPCW - Semasa | mStar

Malaysia Dipilih Ke Majlis Eksekutif OPCW

KUALA LUMPUR: Malaysia dipilih oleh negara anggota Konvensyen Senjata Kimia untuk menganggotai Majlis Eksekutif Pertubuhan Penghalang Senjata Kimia (OPCW) bagi penggal 2011-2013.

Kementerian Luar, dalam kenyataan di sini Ahad, berkata pemilihan Malaysia secara sebulat suara itu diputuskan pada 1 Dis lalu pada sesi ke-15 Persidangan Negara Anggota Konvensyen Senjata Kimia di The Hague, Belanda, dari 29 Nov hingga 3 Dis lalu.

Katanya pemilihan itu merupakan pengiktirafan masyarakat antarabangsa terhadap sumbangan dan peranan Malaysia dalam pelaksanaan pelucutan dan pencegahan pengeluaran senjata pemusnah besar-besaran. Malaysia memeterai Konvensyen Senjata Kimia pada 13 Jan 1993 dan disahkan pada 20 April 2000.

Sebelum ini, Malaysia menganggotai majlis itu untuk penggal 2004-2006 dan penggal 2007-2009.

Malaysia adalah antara enam negara anggota yang dipilih menduduki kerusi majlis itu bagi mewakili Kumpulan Asia untuk penggal 2011-2013.

"Majlis Eksekutif OPCW mempunyai 41 anggota. Ia merupakan organ eksekutif OPCW dan bertanggungjawab kepada Persidangan Negara Anggota," kata kementerian itu.

Katanya majlis berkenaan diberi mandat untuk meningkatkan keberkesanan pelaksanaan dan pematuhan terhadap Konvensyen Senjata Kimia.

"Ia juga dikehendaki menyelia kegiatan sekretariat, bekerjasama dengan pihak berkuasa setiap negara anggota dan menjadi pemudahcara rundingan serta kerjasama di kalangan negara anggota, atas permintaan mereka," kata kenyataan itu.

Majlis Eksekutif OPCW mengadakan mesyarat rasminya empat kali setahun di samping mengadakan mesyuarat tidak rasmi mengikut keperluan.-BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain