Jumlah Pelancong Ke Melaka Dijangka Cecah 10 Juta Akhir Tahun Ini

MELAKA: Melaka buat kali pertama dijangka menerima jumlah keseluruhan kedatangan pelancong 10 juta orang pada akhir tahun ini berbanding 8.9 juta pada tahun lepas, kata Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Ali Rustam.

Beliau berkata sehingga bulan lepas, Melaka menerima kedatangan sejumlah 7.8 juta pelancong dan pada bulan ini dan bulan depan dijangka seramai 2.2 juta pelancong melawat negeri bersejarah ini.

"Jumlah kedatangan pelancong ke negeri ini meningkat sejak Melaka diisytiharkan sebagai Tapak Warisan Sedunia (WHS) pada Julai 2008," katanya ketika berucap pada Majlis Bersama Tokoh yang dianjurkan oleh Institut Pengurusan dan Integriti Melaka (INSPIM) di sebuah hotel di sini malam Rabu.

Turut hadir ialah Menteri Pelancongan Datuk Seri Dr Ng Yen Yen yang diraikan sebagai tetamu utama pada majlis itu.

Menurut Mohd Ali, kebiasaanya Melaka akan menerima limpahan pelancong pada dua bulan terakhir setiap tahun kerana sempena musim cuti sekolah.

Beliau juga berkata Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka (LTAM) di Batu Berendam, di sini, akan menerima buat pertama kali penerbangan pesawat Boeing 737-500 oleh Riau Air pada 6 Disember ini.

Beliau berkata pesawat itu dijangka membawa 120 penumpang.

Sebelum ini, Riau Air yang mengadakan penerbangan harian destinasi Pekan Baru-Melaka menggunakan pesawat Fokker 50 yang membawa 50 penumpang.

"Kita juga akan mengadakan usaha untuk lebih banyak penerbangan khas dari Macau dan China ke Melaka menggunakan kemudahan di LTAM yang telah dinaik taraf," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain