PGM Rampas Rokok Seludup Bernilai Lebih RM345,000

KUANTAN: Pasukan Gerakan Marin (PGM) berjaya merampas rokok seludup pelbagai jenama bernilai kira-kira RM345,600 dengan anggaran cukai melebihi RM1 juta di Jalan Nenasi-Rompin dekat Pekan, awal pagi Jumaat.

Pegawai Pemerintah Markas Operasi PGM Wilayah 3 Pahang, ASP Mohd Khairuddin Jamal berkata pihaknya berjaya mengesan sebuah lori tiga tan yang membawa rokok berkenaan berdasarkan maklumat orang awam pada 5 pagi yang dipandu seorang lelaki berusia lingkungan 40-an.

"Apabila diarah untuk memberhentikan kenderaan, pemandu lori tersebut dengan serta-merta memberhentikan lori di tepi jalan dan melarikan diri ke kawasan hutan berhampiran," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Beliau berkata, pemeriksaan ke atas lori itu membawa kepada penemuan sejumlah 13,400 kartun rokok kretek jenis Gudang Garam, Gudang Garam Surya, Nusantara dan Absolute, yang dipercayai dibawa masuk dari negara jiran untuk edaran di Pahang.

Katanya, pemeriksaan juga mendapati lori itu didaftarkan di Klang, Selangor. Mohd Khairuddin berkata PGM memandang serius kegiatan penyeludupan dan orang ramai yang mempunyai maklumat, diminta membuat aduan kepada pihak berkuasa. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain