Orang Asli Bukit Kemandul Mahu Diberi Pekerjaan Di SKVE - Semasa | mStar

Orang Asli Bukit Kemandul Mahu Diberi Pekerjaan Di SKVE

BANTING: Masyarakat Orang Asli di Kampung Bukit Kemandul meminta pemegang konsesi Lebuh Raya Lembah Klang Selatan (SKVE), SKVE Holdings Sdn Bhd, agar membuka peluang pekerjaan untuk belia mereka di lebuh raya itu, Sabtu.

Hasrat tersebut diluahkan Tok Batin mereka Kelat Anak Budin yang mahu melihat belia Orang Asli mendapat manfaat secara langsung daripada pembinaan lebuh raya itu.

Mereka boleh bekerja di SKVE seperti jadi juruwang dan sebagainya, katanya pada program kemasyarakatan Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) dan SKVE Holdings di sini hari ini.

Sementara itu, Ketua Pengarah LLM Datuk Ismail Salleh berkata permintaan masyarakat Orang Asli tersebut boleh dijadikan sebagai sebahagian tanggungjawab sosial SKVE Holdings, memandangkan lebuh raya itu merentasi kampung tesebut.

Bercakap kepada pemberita, Ismail berkata SKVE yang bernilai RM1.1 bilion itu dibina dalam tiga fasa dan fasa pertama yang menghubungkan Putrajaya ke Bandar Saujana Putra telah siap serta dilancarkan Ogos lepas.

Fasa kedua meliputi jarak sejauh 13km menghubungkan Bandar Saujana Putra dan Teluk Panglima Garang di sini sedang dibina dan dijangka siap pada September depan, katanya.

Fasa ketiga katanya, melibatkan jarak sejauh 19km menghubungkan Teluk Panglima Garang ke Pulau Indah, dan keseluruhan lebuh raya sepanjang 52km itu dijangka siap pada 2012.

Pada program hari ini, kira-kira 200 warga LLM dan SKVE Holdings bekerjasama mengecat bangunan tabika dan klinik serta membersihkan surau di perkampungan yang dihuni sekitar 800 penduduk daripada suku Temuan.-BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain