Orang Asli Bukit Kemandul Mahu Diberi Pekerjaan Di SKVE - Semasa | mStar

Orang Asli Bukit Kemandul Mahu Diberi Pekerjaan Di SKVE

BANTING: Masyarakat Orang Asli di Kampung Bukit Kemandul meminta pemegang konsesi Lebuh Raya Lembah Klang Selatan (SKVE), SKVE Holdings Sdn Bhd, agar membuka peluang pekerjaan untuk belia mereka di lebuh raya itu, Sabtu.

Hasrat tersebut diluahkan Tok Batin mereka Kelat Anak Budin yang mahu melihat belia Orang Asli mendapat manfaat secara langsung daripada pembinaan lebuh raya itu.

Mereka boleh bekerja di SKVE seperti jadi juruwang dan sebagainya, katanya pada program kemasyarakatan Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) dan SKVE Holdings di sini hari ini.

Sementara itu, Ketua Pengarah LLM Datuk Ismail Salleh berkata permintaan masyarakat Orang Asli tersebut boleh dijadikan sebagai sebahagian tanggungjawab sosial SKVE Holdings, memandangkan lebuh raya itu merentasi kampung tesebut.

Bercakap kepada pemberita, Ismail berkata SKVE yang bernilai RM1.1 bilion itu dibina dalam tiga fasa dan fasa pertama yang menghubungkan Putrajaya ke Bandar Saujana Putra telah siap serta dilancarkan Ogos lepas.

Fasa kedua meliputi jarak sejauh 13km menghubungkan Bandar Saujana Putra dan Teluk Panglima Garang di sini sedang dibina dan dijangka siap pada September depan, katanya.

Fasa ketiga katanya, melibatkan jarak sejauh 19km menghubungkan Teluk Panglima Garang ke Pulau Indah, dan keseluruhan lebuh raya sepanjang 52km itu dijangka siap pada 2012.

Pada program hari ini, kira-kira 200 warga LLM dan SKVE Holdings bekerjasama mengecat bangunan tabika dan klinik serta membersihkan surau di perkampungan yang dihuni sekitar 800 penduduk daripada suku Temuan.-BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain