Jabatan Zakat Kedah Peruntuk RM11 Juta Kepada Pelajar Cemerlang

ALOR SETAR:Jabatan Zakat Negeri Kedah (JZNK) memperuntukkan RM11 juta bagi bantuan zakat Institusi Pengajian Tinggi (IPT) kepada anak-anak Kedah yang berjaya melanjutkan pelajaran di IPT di seluruh negara tahun ini.

Setiausaha Jawatankuasa Zakat Negeri Kedah Datuk Syeikh Ghazali Yaacob berkata 4,460 pelajar yang berjaya melanjutkan pelajaran di IPT tahun ini layak menerima bantuan zakat tersebut.

"Bagi pelajar yang melanjutkan pelajaran di mana-mana universiti, mereka layak mendapat RM1,000 setiap seorang manakala pelajar yang melanjutkan pelajaran di kolej pula, mereka akan menerima bantuan zakat sebanyak RM600," katanya kepada pemberita selepas majlis Penyampaian Bantuan Awal IPT Tempatan 2010 serta Bayaran Zakat Perniagaan di Pejabat Zakat Negeri di sini pada Khamis.

Beliau berkata JZNK juga menyediakan biasiswa kepada anak Kedah yang melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan di Mesir.

"Untuk permulaan, kita memberi biasiswa kepada 14 orang pelajar yang layak dan mereka akan menerima RM248,000 setiap seorang. Kita menyediakan RM48,000 seorang untuk setahun pengajian," katanya.

Pada majlis itu, kira-kira 400 pelajar Kedah yang berjaya melanjutkan pelajaran di IPT tempatan menerima bantuan awal daripada JZNK.

Selain itu, JZNK juga menyampaikan bantuan zakat RM759,000 bagi pembinaan surau di Pusat Pendidikan Islah, Pinang Tunggal, Sungai Petani, RM27,600 kepada pelajar Diploma Pra-Perdagangan di Universiti Teknologi Mara, Merbok manakala RM5,000 bagi membina surau Nurul Huda di sini.

Pada majlis itu juga, Maybank Islamic Berhad menyerahkan zakat perniagaan sebanyak RM300,000 manakala Pertubuhan Peladang Kawasan Kuala Sungai pula menyerahkan zakat sebanyak RM84,537.41.- BERNAMA

Artikel Berikut

Klik

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Artikel Lain