Malaysia Akan Wujud Model Gaji Minimum Sendiri - Subramaniam - Semasa | mStar

Malaysia Akan Wujud Model Gaji Minimum Sendiri - Subramaniam

SHAH ALAM: Malaysia akan mewujudkan model gaji minimum tersendiri berdasarkan kepada kedudukan ekonomi negara serta mengambil kira kepentingan pekerja dan majikan, kata Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S. Subramaniam pada Selasa.

Beliau berkata, cadangan model gaji minimum itu yang mengambil kira faktor sektor pekerjaan nasional dan serantau akan dibawa ke mesyuarat Jemaah Menteri akhir Oktober ini bagi mendapat arahan selanjutnya.

"Pungutan data mengenai gaji minimum di setiap sektor pekerjaan di negara ini sudahpun dibuat dan kementerian akan berjumpa dengan wakil setiap sektor untuk bincang (cadangan mewujudkan model gaji minimum) sebelum kertas Kabinet bagi tujuan itu disediakan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Transformasi Ke arah Ekonomi Berpendapatan Tinggi Melalui Sistem Upah Yang Dikaitkan Dengan Produktiviti (PLWS) di sini.

Mengenai tuntutan Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) yang mahu kerajaan membincangkan pengurangan kos pengambilan pembantu rumah Indonesia sebanyak RM8,000 yang disifatkan terlalu tinggi, Subramaniam berkata kementerian sedang membincangkan perkara itu dengan Indonesia.

"Di pihak Malaysia dan ejen pengambilan pekerja asing, kami setuju dengan cadangan MTUC itu, tetapi Indonesia menghadapi masalah dengan ejen mereka sendiri (untuk menyetujui cadangan itu)," katanya.

Subramaniam juga berkata mengikut undang-undang, majikan yang telah membayar kos pengambilan kepada ejen hanya boleh memotong gaji pembantu mereka sehingga kadar maksimum 50 peratus.

Ketika berucap sebelum itu, Subramaniam berkata, sehingga kini sebanyak 72,602 majikan mengguna pakai sistem PLWS yang dilaksanakan sejak 1996.

"Kami jangkakan sejumlah 600 majikan lagi akan guna pakai sistem PLWS ini yang telahpun memanfaatkan seramai 2.8 juta pekerja setakat ini," katanya.

PLWS adalah satu sistem yang mewujudkan kaitan yang lebih rapat di antara upah dan produktiviti untuk meningkatkan daya saing negara. Ia memberi manfaat kepada pekerja dan majikan sama ada dalam sektor berkesatuan atau tidak berkesatuan di negara ini.

Subramaniam berkata, kementerian menerusi Jabatan Perhubungan Perusahaan akan menganjurkan lapan seminar secara interaktif untuk menerangkan mengenai kebaikan sistem PLWS kepada 300 majikan sebagai permulaan.

"Sebanyak 80 peratus daripada sektor perkhidmatan yang antara lain merangkumi pekerja hotel mengguna pakai sistem PLWS," katanya. - BERNAMA

Artikel Berikut

Mayat Warga Emas Ditemui Dalam But Kereta

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain