Kerajaan Akan Terus Longgarkan Subsektor Perkhidmatan Tahun Ini - Semasa | mStar

Kerajaan Akan Terus Longgarkan Subsektor Perkhidmatan Tahun Ini

KUALA LUMPUR: Kerajaan akan terus melonggarkan lebih banyak subsektor perkhidmatan yang akan memberikan impak positif kepada ekonomi Malaysia menjelang akhir tahun, kata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Beliau berkata kementeriannya kini sedang mengenalpasti sektor-sektor berkenaan dalam usaha menarik pelaburan asing langsung (FDI) ke dalam negara.

"Terdahulu, kita telahpun melonggarkan 27 subsektor perkhidmatan. Kita kini sedang berusaha agar lebih banyak sektor perkhidmatan dibuka dalam tempoh tahun ini," kata beliau kepada pemberita selepas forum mengenai "Model Baru Ekonomi, Rancangan Malaysia Ke-10: Transformasi Ekonomi dan Implikasinya untuk Generasi hari ini di sini, Sabtu.

Forum itu diadakan bersempena dengan Persidangan Pemimpin Pelajar Malaysia Keempat anjuran United Kingdom & Eire untuk para pelajar Malaysia.

Kerajaan pada 22 April, 2009, telah mengumumkan pelonggaran segera subsektor perkhidmatan termasuklah sektor perkhidmatan kewangan dengan tiada syarat ekuiti dikenakan.

Langkah untuk melonggarkan sektor perkhidmatan diambil untuk menarik lebih banyak pelaburan, membawa masuk golongan profesional dan teknologi serta mengukuhkan daya saing sektor.

Mustapa juga berkata yang Malaysia telah bersedia untuk mewujudkan lebih banyak pelaburan dan peluang pekerjaan dengan Program Transformasi Ekonomi (ETP) dijangka diumumkan kepada orang ramai dalam tempoh sebulan ini.

ETP ialah tonggak utama di bawah Model Baru Ekonomi, yang akan merangsangkan Malaysia menjadi negara maju dengan keterangkuman dan kemampanan seiring dengan matlamat yang telah ditetapkan dalam Wawasan 2020. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain

Guardiola bakal tinggalkan City?