Perokok Wanita Meningkat - Semasa | mStar

Perokok Wanita Meningkat

KUALA LUMPUR: Semakin ramai kalangan wanita di seluruh dunia menjadi perokok apabila syarikat-syarikat tembakau berterusan menjadikan kaum Hawa itu sebagai sasaran menerusi iklan-iklan mereka, kata Presiden Pertubuhan Malaysian Thoracic Society (MTS) Prof Roslina Manap.

Beliau berkata wanita di seluruh dunia menjadi ketagih kepada rokok kerana kebanyakan mereka mudah percaya dengan dakwaan iklan-iklan itu yang mendakwa kononnya amalan merokok boleh mengurangkan berat badan dengan mudah.

"Ada sesetengah iklan mendakwa dengan merokok wanita boleh mengurangkan berat badan dengan mudah, dan sesetengah kaum wanita pula tertarik dengan pembalut rokok itu sendiri," katanya.

Beliau berkata demikian semasa berucap pada majlis pelancaran Ujian Penilaian Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) (CAT) dan garis panduan amalan klinikal yang dirombak semula (CPG) bagi COPD yang dibangunkan oleh MTS dan GlaxoSmithKline di sini.

Katanya kaum wanita perlu dididik supaya tidak mudah terpedaya dengan iklan-iklan ini, kerana perokok sebenarnya meletakkan nyawa mereka dalam risiko kerana mereka dengan mudah diserang COPD, yang boleh merosakkan paru-paru.

"Malah jika dibandingkan dengan kaum lelaki, wanita yang merokok berhadapan dengan risiko diserang COPD lebih awal," katanya dan menambah bahawa CAT dan CPG dibangunkan ekoran wujudnya kebimbangan terhadap peningkatan dalam jumlah pesakit COPD di Malaysia, dengan kebanyakkannya berpunca daripada tembakau.

Roslina berkata walaupun masih ramai yang kurang pengetahuan mengenai COPD, ia sebenarnya membunuh lebih ramai pesakit di seluruh dunia berbanding HIV dan AIDS.

"Menurut anggaran Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang terbaru, sehingga tahun 2007, kira-kira 210 juta orang diserang COPD dan tiga juta meninggal dunia akibatnya pada tahun 2005. COPD dijangka menjadi pembunuh keempat paling ramai pada tahun 2030," katanya.

Beliau berkata insiden COPD dijangka meningkat selaras dengan peningkatan dalam penggunaan tembakau.

"Di Malaysia dianggarkan 50 peratus deripada populasi lelaki merokok," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Perjanjian Terbaik Untuk Malaysia

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

RMK10 - Guru

default image

SPRM Masih Siasat PKFZ

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain