Tiada Lagi Sikap Lebih Kurang - Najib - Semasa | mStar

Tiada Lagi Sikap Lebih Kurang - Najib

TOKYO: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mahu rakyat Malaysia membuang sikap "lebih kurang" dan berusaha untuk mencontohi sikap orang Jepun untuk menjadi satu masyarakat yang teliti bagi membolehkan Malaysia menjadi negara maju.

Najib berkata demikian semasa berucap menerima anugerah Ijazah Kehormat Kedoktoran oleh Universiti Meiji di sini Selasa.

Perdana Menteri berkata sebelum majlis penganugerahan itu, beliau telah ditanya mengenai apakah yang difikirkannya adalah kualiti utama masyarakat Jepun.

Beliau berkata: "Saya berfikir satu ketika dan mengungkapkan perkataan "teliti" kerana orang Jepun merupakan satu masyarakat yang bersifat amat teliti."

Katanya menjadi teliti dan tepat amat penting dalam kemajuan sains dan teknologi dan ia juga nilai penting yang berkekalan.

Memberikan contoh program lawatannya, beliau berkata: "Semuanya sempurna, itulah sebabnya saya mahu rakyat Malaysia juga menjadi satu masyarakat yang bersifat teliti."

Perdana Menteri berkata ungkapan "lebih kurang" dalam Bahasa Malaysia adalah "tidak sinonim dengan hasrat kita untuk menjadi satu masyarakat yang bersifat teliti".

"Tidak boleh 'lebih kurang', kita mesti lebih teliti dan tepat," tegas Najib. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Zaid Tidak Akan Keluar PKR

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Derita si janda muda