Tiada Lagi Sikap Lebih Kurang - Najib

TOKYO: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mahu rakyat Malaysia membuang sikap "lebih kurang" dan berusaha untuk mencontohi sikap orang Jepun untuk menjadi satu masyarakat yang teliti bagi membolehkan Malaysia menjadi negara maju.

Najib berkata demikian semasa berucap menerima anugerah Ijazah Kehormat Kedoktoran oleh Universiti Meiji di sini Selasa.

Perdana Menteri berkata sebelum majlis penganugerahan itu, beliau telah ditanya mengenai apakah yang difikirkannya adalah kualiti utama masyarakat Jepun.

Beliau berkata: "Saya berfikir satu ketika dan mengungkapkan perkataan "teliti" kerana orang Jepun merupakan satu masyarakat yang bersifat amat teliti."

Katanya menjadi teliti dan tepat amat penting dalam kemajuan sains dan teknologi dan ia juga nilai penting yang berkekalan.

Memberikan contoh program lawatannya, beliau berkata: "Semuanya sempurna, itulah sebabnya saya mahu rakyat Malaysia juga menjadi satu masyarakat yang bersifat teliti."

Perdana Menteri berkata ungkapan "lebih kurang" dalam Bahasa Malaysia adalah "tidak sinonim dengan hasrat kita untuk menjadi satu masyarakat yang bersifat teliti".

"Tidak boleh 'lebih kurang', kita mesti lebih teliti dan tepat," tegas Najib. - BERNAMA

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain