Khalid Cabar Zulkifli Berdebat - Semasa | mStar

Khalid Cabar Zulkifli Berdebat

PETALING JAYA: Setelah sekian lama berdiam diri berhubung isu laporan polis oleh Zulkifli Noordin mengenai isu Kalimah Allah, Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad hari ini tampil 'menyerang balas' dan mencabar Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu itu untuk berdebat.

Menurut Khalid, debat terbuka itu bertujuan mencari kebenaran dan menilai sama ada pendirian kedua-dua mereka berlandaskan hujah yang tepat ataupun sekadar membangkitkan isu sentimen semata-mata.

"Apa yang hendak sibuk-sibuk buat laporan polis? Sediakan sahaja tempat serta waktunya dan panggil Astro Awani atau Hujjah TV9, kita berdebat secara siaran langsung demi mencari kebenaran.

"Sekiranya ada diantara apa yang saya fahami tidak tepat, tersasar dan tidak berlandaskan syariat, maka saya sedia diperbetulkan dan demikian jugalah saya harapkan sebaliknya," katanya dalam entri terbaru yang dipetik daripada blog http://www.khalidsamad.com.

Januari lalu Zulkifli membuat laporan polis tehadap Khalid yang didakwa secara berterusan mengeluarkan kenyataan menghina Islam berdasarkan kenyataan yang disiarkan portal berita Malaysiakini bertajuk ‘Enakmen larang kalimah Allah ketinggalan.’

Menerusi artikel itu, Khalid dipetik menyatakan enakmen agama Islam yang melarang penggunaan kalimah Allah dan perkataan lain berkaitan Islam sudah ketinggalan zaman.

Jelas Khalid, beliau enggan memberi respon berhubung laporan polis berkenaan sebelum ini kerana ingin menjaga hubungan dengan PKR dan kerjasama dalam Pakatan Rakyat.

"Waktu itu saya tidak mahu merumitkan lagi keadaan memandangkan dia masih lagi anggota PKR pada masa itu.

"Bagi saya hubungan (sesama) Pakatan Rakyat perlu dijaga, namun sekarang dia sudah tidak lagi dengan PKR ataupun Pakatan Rakyat," katanya.

Selain itu Khalid juga menganggap tindakan Zulkifli itu sekadar mencari publisiti murahan.

Dalam pada itu, Khalid menyifatkan tindakan PKR memecat Zulkifli daripada parti itu sebagai satu keputusan yang berani dan tegas demi menjamin kestabilan kerjasama Pakatan Rakyat.

"Tindakan tegas ini memberi mesej yang jelas berhubung komitmen PKR terhadap Pakatan Rakyat.

"Sekiranya mereka mementingkan diri semata-mata dan meletakkan Pakatan sebagai perkara yang tidak begitu penting iaitu meletakkanya di bahu dan bukan di kepala, sudah pasti mereka akan mempertahankan Zulkifli," katanya.

Katanya lagi, ketegasan PKR menyebabkan penyokong Pakatan Rakyat berasa lega dan selesa termasuk ahli PAS yang turut bersorak.

Khalid juga menegaskan beliau yakin Pakatan Rakyat mempunyai masa depan yang cerah dalam politik Malaysia sekirannya ketiga-tiga parti iaitu PAS, PKR dan DAP menunjukkan komitmen yang tinggi tanpa memikirkan keuntungan parti sendiri.

"Perlu difahami bahawa masa depan setiap parti bergantung kepada kejayaan Pakatan, jika Pakatan berjaya, maka setiap satu parti komponen yang bersama Pakatan akan turut berjaya.

"Jika Pakatan gagal, hasil dari keinginan untuk membela orang yang bermasalah dan suka menimbulkan masalah seperti Zulkifli demi kononnya kepentingan parti sendiri, maka kita semua akan gagal," tegasnya.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain

Awas! Obesiti boleh sebabkan kanser