Saya Pening - Ahli Parlimen Nibong Tebal

TAN TEE BANG
TAN TEE BANG
TAN TEE BANG

KUALA LUMPUR: "Kepala saya sudah pening, saya mahu makan panadol malam ini."

Demikian keluhan Ahli Parlimen Nibong Tebal, Tan Tee Bang mengenai kemelut politik Pakatan Rakyat (PR) di Pulau Pinang ketika ini.

Sementara itu, Tan pada satu sidang ahkbar hari ini berdolak-dalik apabila ditanya tentang masa depan politiknya selepas Datuk Seri Zahrain Hashim keluar dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) pagi tadi.

"Saya tidak boleh kata bahawa saya beri sokongan kepada tindakan beliau, tapi saya sokong dia menentang Ketua Menteri, Lim Guan Eng," ujarnya.

Setakat ini hanya beliau yang berani menyuarakan sokongan kepada Ahli Parlimen Bayan Baru yang mengelarkan Lim sebagai diktaktor, cauvinis dan berfikiran komunis.

Tan juga mengelarkan Setiausaha Agung DAP itu "pemimpin yang tiada kelas" kerana meminggirkan pemimpin PKR dalam membuat keputusan.

Beliau juga mendakwa kerajaan pimpinan DAP Pulau Pinang enggan menyediakan peruntukan kewangan kepada wakil-wakil rakyat PKR di negeri itu.

Terdahulu Zahrain mengumumkan peletakan jawatannya dalam PKR, menjadikan beliau wakil rakyat PR di Parlimen yang pertama menjadi anggota bebas.

Peletakan jawatannya diumumkan ketika timbul khabar-khabar angin yang mengatakan beberapa wakil rakyat PKR yang lain akan meletak jawatan sebelum Tahun Baru Cina lusa.

Mengenai tindakan Zahrain itu, Tan berkata: "Saya tidak boleh memaksa beliau, saya menghormati tindakannya. Saya ucapkan selamat kepadanya.

"Itu berita yang mengejutkan bagi saya juga."

Ditanya sama ada beliau juga akan mengikut langkah keluar parti, Tan berkata beliau masih mahu berhadapan dengan pucuk pimpinan parti berhubung tindakan Lim.

"Setakat ini belum terlintas dalam fikiran saya. Saya masih dalam proses mengumpulkan lebih banyak bukti terhadap Lim dan saya harap parti akan bertindak. Jika tidak kami perlu mempertimbangkan tindakan selanjutnya," kata beliau.

"Sejak pilihan raya umum 2008, lima ADUN PKR telah keluar parti untuk menjadi penyokong Barisan Nasional (BN).

Dengan tindakan Zahrain keluar parti, jumlah kerusi PR dalam 222 anggota Parlimen sekarang tinggal 81.

Buat masa ini BN menguasai 137 kerusi dengan SAPP dari Sabah mempunyai dua kerusi manakala dua lagi termasuk Zahrain dikuasai oleh bebas.

Artikel Berikut

1,000 Berarak Serahkan Memorandum Isu YBK

Artikel Lain

Harga petrol, diesel turun