Borang 2 Dalam Sistem Undi Pos Tidak Akan Dihapuskan - Nazri - Semasa | mStar

Borang 2 Dalam Sistem Undi Pos Tidak Akan Dihapuskan - Nazri

KUALA LUMPUR: Kerajaan tidak bercadang untuk menghapuskan Borang 2 dalam sistem undi pos memandangkan penggunaan borang itu penting dalam memastikan kertas undi dikeluarkan kepada pihak yang sebenar dan berhak menerimanya.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz berkata Borang 2 akan memudahkan pihak berkenaan menentukan kertas undi pos yang sah, sekiranya berlaku penipuan dalam pengeluaran undi pos semasa pilihan raya.

"Tanpa menulis nombor siri kertas undi dalam Borang 2, maka kertas undi pos yang tidak sah sukar untuk dikesan. Inilah faktor utama kenapa Borang 2 perlu dikekalkan," katanya dalam jawapan bertulis kepada Abdul Aziz Abdul Kadir (PKR-Ketereh) di Parlimen di sini hari ini.

Abdul Aziz meminta kerajaan menyatakan faktor yang menghalang penghapusan Borang 2 dalam sistem undi pos.

Peraturan mewajibkan pengundi pos mengisi Borang 2 sebagaimana yang dikehendaki di dalam Peraturan 12, PeraturanPeraturan Pilihanraya (Pengundian Pos) 2003 di mana seseorang pengundi pos diwajibkan untuk mengisi nama penuh, nombor kad pengenalan dan juga nombor kertas undi untuk dikembalikan kepada Pegawai Pengurus Pilihan Raya.

Selain itu, Mohamed Nazri berkata penggunaan borang itu juga tidak bercanggah dengan Seksyen 5 Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

"Malahan seksyen tersebut memperkukuhkan lagi usahausaha untuk memelihara kerahsiaan pengundian dalam pilihan raya.

"Seksyen tersebut dengan jelas meminta supaya semua petugas pilihan raya supaya menjaga kerahsiaan dan menetapkan hukuman penjara satu tahun atau denda RM3,000 bagi mereka yang melanggar peruntukan seksyen tersebut," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

CSL dan Liow Berjumpa Dengan Muhyiddin

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain