IMAN Minta JAIS Jelaskan Apa Sebenarnya Kriteria 'Tauliah' penceramah - Semasa | mStar

IMAN Minta JAIS Jelaskan Apa Sebenarnya Kriteria 'Tauliah' penceramah

PETALING JAYA: Persatuan Musliman Interaktif (IMAN) merasa begitu terganggu dengan isu JAIS-Dr Asri yang mengejutkan umat Islam di negara ini.

Perkara ini, menurut IMAN, mudah mencetuskan pergeseran kerana umat Islam akan berpihak-pihak, lantas berpecah belah.

Ini dinyata oleh presiden IMAN, Profesor Madya Dr Kamar Oniah Kamaruzaman dalam satu kenyataan media baru-baru ini.

"Umat Islam di Malaysia tidak memerlukan situasi seperti ini. Sudah tentu fokus dan usaha semua kita yang beragama Islam, apa lagi institusi, agensi dan pertubuhan Islam wajar ditumpukan kepada mengembangkan dan menganjurkan ajaran Islam bagi kebaikan bersama," jelas Kamar Oniah.

Kata beliau lagi, alasan JAIS ialah kerana Dr Asri tidak mempunyai 'tauliah' untuk mengajar dan berdakwah dalam negeri Selangor.

"Tapi Dr Asri adalah seorang sarjana Islam yang berkelayakan khususnya dalam bidang al-Quran dan hadith. Adalah menjadi tugas dan tanggungjawab beliau untuk menyebarkan ilmu yang dimilikinya, suatu 'tauliah' dalam bentuk amanah Illahi. Wajarkah seorang tokoh agama yang berilmu ini mengutamakan JAIS daripada perintah Allah?," soal Kamar Oniah.

Tambahnya, " Lagi pun, adalah menyalahi akhlak Islam dan menyalahi adab dan pekerti orang Melayu mengasari para ilmuan, apa lagi para 'ulama'.

"Tindakan JAIS ini menghina dan mencabar umat Islam dan orang Melayu. Apa yang dari kacamata JAIS merupakan tindakan untuk membetulkan satu 'kesalahan' telah berakhir dengan menjadi kesalahan yang lebih besar."

Menurut Kamar Oniah, IMAN menyeru JAIS untuk menjelaskan apa sebenarnya 'tauliah' yang diperkatakan itu.

"Apa sebenarnya tauliah yang diperkatakan itu? Bagaimana ia diberi? apakah kriteria penilaian, apakah perkara-perkara yang menyebabkan permohonannya ditolak dan siapakah yang dipertanggungjawabkan untuk meluluskannya?"

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel