Semua Umno bahagian diarah beri penerangan pindaan perlembagaan parti - Semasa | mStar

Semua Umno bahagian diarah beri penerangan pindaan perlembagaan parti

KUALA LUMPUR: Kesemua 191 Umno Bahagian di seluruh negara diarah memberi penerangan berhubung pindaan perlembagaan parti itu dalam program Satu Bulan Satu Program Penerangan Setiap Bulan Setiap Bahagian (SPSB) masing-masing, bulan ini.

Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan berkata selain itu, mereka juga perlu memberi penjelasan berhubung arahan serta hasrat Presiden parti, Datuk Seri Najib Tun Razak, yang mahu menjadikan Umno sebagai parti yang mendahulukan rakyat daripada kepentingan diri sendiri.

"Dalam SPSB bulan ini, saya minta setiap Umno Bahagian terutama mereka yang menghadiri Perhimpunan Agung Umno barubaru ini supaya menerangkan tentang pindaan perlembagaan parti.

"Mereka juga perlu menjelaskan arahan dan hasrat Presiden parti yang mahu menjadikan Umno sebagai parti yang menjuarai rakyat," katanya kepada pemberita selepas sesi dialog bersama 19 wartawan dari Bukit Tinggi, Padang, Indonesia di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini.

Beliau berkata program penerangan itu tidak semestinya menerusi ceramah sebaliknya boleh dilaksanakan melalui aktiviti penerangan lain di peringkat Bahagian dan Cawangan.

"Ketua Penerangan Umno negeri-negeri boleh bergabung dengan Ketua Penerangan Bahagian untuk memberi penjelasan dalam SPSB bulan ini. Saya cadangkan tumpuan juga diberikan kepada halhal baru selepas Perhimpunan Agung Umno," katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata setakat ini sebanyak 83 daripada 191 Umno Bahagian telah melaksanakan SPSB masing-masing, sejak program berkenaan bermula dua bulan lepas.

"Biasalah mulamula...tetapi pada saya, jumlah 83 Umno Bahagian yang sudah ada program masingmasing cukup baik. Untuk bulan kedua ini, kita sedang kumpul maklumat sama ada mereka sudah serahkan laporan atau sebaliknya," katanya.

Beliau berkata setiap program SPSB akan menjadi penunjuk prestasi utama (KPI) bagi Biro Penerangan dan setiap laporannya akan dikemukakan kepada Majlis Tertinggi Umno.

Program SPSB yang dilancarkan Najib barubaru ini, adalah sebahagian usaha transformasi Umno untuk mengembalikan sokongan rakyat kepada Umno sebagai parti teras dalam Barisan Nasional (BN). BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Susilo dilantik Presiden Indonesia 2009-2014

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.