Bayi patah tangan bukan disebabkan kecuaian hospital : Pengarah HSAH - Semasa | mStar

Bayi patah tangan bukan disebabkan kecuaian hospital : Pengarah HSAH

ALOR SETAR: Insiden seorang bayi patah tangan kirinya ketika dilahirkan di Wad Bersalin Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) di Sungai Petani pada 14 Sept lepas bukan disebabkan kecuaian petugas hospital tetapi adalah akibat komplikasi ketika kelahiran, kata Pengarah HSAH Dr Harif Fadzilah Che Hashim.

Katanya Jawatankuasa Penyiasatan Aduan HSAH telah mendapati kelahiran bayi kepada Faezah Ibrahim itu telah dikendalikan sendiri oleh seorang pakar perbidanan dan sakit puan HSAH dan tiada kecuaian dalam pengendalian dan rawatan kepada Faezah dan bayinya.

"Semasa proses kelahiran Faezah mengalami kesukaran bayi akibat bayi mengalami 'shoulder dystocia' iaitu suatu keadaan di mana bahu bayi tersekat semasa proses kelahiran," katanya.

Dr Harif Fadzilah diminta mengulas dakwaan Faezah, 28, kononnya tangan bayinya patah ketika dilahirkan akibat kecuaian hospital.

Dr Harif Fadzilah berkata, dalam keadaan yang sangat kritikal, pakar berkenaan terpaksa mengambil langkah kecemasan untuk mengeluarkan bayi itu kerana jika tidak berbuat demikian, bayi itu akan mengalami kecacatan otak atau mungkin meninggal dunia akibat kelemasan dalam rahim.

"Kecederaan pada tulang tangan bayi itu tidak disengajakan dan bayi itu mempunyai harapan untuk sembuh dalam satu jangka masa tertentu," katanya.

Dr Harif Fadzilah berkata rawatan susulan oleh pakar kanakkanak dan pakar ortopedik termasuk rawatan fisioterapi telah diberikan dan pihak hospital juga telah menjelaskan kepada Faezah dan suaminya mengenai apa yang sebenarnya berlaku.

Dua hari lepas, Faezah mendakwa bahawa selepas melahirkan anak keduanya itu, seorang doktor memaklumkan kepada beliau bahawa tangan kiri bayi yang dilahirkan itu telah patah ketika dikeluarkan dan memintanya supaya tidak membuat sebarang aduan.

Suami beliau, Mohamad Shah Al Fandi Md Yusof, 28, seorang pekerja kampung, sebelum ini berkata mereka bercadang mengambil tindakan undangundang terhadap Hospital Sultan Abdul Halim kerana kecuaian yang menyebabkan anaknya menderita kesakitan. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain