Kerajaan negeri jumpa penduduk Kg Buah Pala Sabtu ini - Semasa | mStar

Kerajaan negeri jumpa penduduk Kg Buah Pala Sabtu ini

PULAU PINANG: Kerajaan negeri akan menemui penduduk Kampung Buah Pala Sabtu ini bagi mencari penyelesaian terhadap isu tanah di kampung itu.

Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang P. Ramasamy berkata pertemuan yang akan diadakan di Kompleks Tun Abdul Razak (Komtar) di sini, pada pukul 2.30 petang akan turut dihadiri Ketua Menteri Lim Guan Eng dan Exco kerajaan negeri.

"Kita sedang berusaha mencari jalan penyelesaian terhadap perkara ini dan kita harap dapat berbincang dengan penduduk," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Katanya dalam pertemuan itu, kerajaan negeri akan membentangkan cadangan yang dikemukakan oleh pemaju projek di Kampung Buah Pala, Nusmetro Ventures (P) Sdn Bhd bagi menyelesaikan isu itu.

"Kita harap dapat menerima draf cadangan oleh pihak pemaju hari ini atau esok untuk kita teliti terlebih dahulu," katanya.

Ramasamy, bagaimanapun, berkata pertemuan dengan penduduk Sabtu ini tidak melibatkan pemaju.

Kontroversi pemilikan tanah kampung itu timbul apabila kerajaan negeri menjual tanah seluas 2.6 hektar di situ kepada Koperasi Pegawai Kerajaan Pulau Pinang Bhd.

Koperasi itu melantik pemaju Nusmetro Ventures (P) Sdn Bhd untuk membangunkan kawasan itu dan mendapat perintah mahkamah supaya penduduk kampung berkenaan mengosongkan tanah mereka sebelum 3 Ogos ini.

Katanya jika penyelesaian dapat dicapai dan cadangan pemaju diterima oleh penduduk kampung itu, kerajaan negeri akan membatalkan keputusannya menarik balik kelulusan pembangunan yang diberikan kepada pemaju untuk melaksanakan projek perumahan di Kampung Buah Pala.

Menyulas dakwaan Presiden MIC Datuk Seri S. Samy Vellu bahawa parti itu sanggup membayar RM3.2 juta bagi menyelesaikan isu itu, Ramasamy berkata perkara itu patut dibincangkan dengan pihak pemaju dan koperasi kerana tanah itu bukan milik kerajaan negeri.

"Jika MIC ingin menyelesaikan isu itu dengan membeli tanah Kampung Buah Pala, beliau boleh bincang dengan pemaju dan koperasi. Tapi dengan RM3.2 juta tak mungkin dapat menyelesaikan isu itu kerana harga pasaran tanah telah meningkat, mungkin mencecah RM150 juta," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Kematian Teoh: Misteri DNA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain