Bakteria Diplococci penyebab meningitis di Melaka - Semasa | mStar

Bakteria Diplococci penyebab meningitis di Melaka

MELAKA: Kementerian Kesihatan telah mengenal pasti bakteria jenis "diplococci" yang menyebabkan jangkitan meningitis kepada pelatih Akedemi Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Tiang Dua di sini yang telah menyebabkan satu kematian pada minggu lepas.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata sehingga pukul 2 petang ini, sebanyak 20 pelatih telah dimasukkan ke Hospital Melaka termasuk dua dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan 18 ditempatkan di wad pengasingan.

Katanya, enam pesakit baru telah dimasukkan ke Hospital Melaka petang semalam dan satu dimasukkan hari ini. "Bagaimanapun kita yakin keadaan jangkitan bakteria meningitis ini dapat dikawal dengan semua langkah pencegahan dan pemulihan yang dilakukan oleh Hospital Melaka (HM)," katanya kepada pemberita selepas meninjau dan melawat mangsa wabak itu di Hospital Melaka di sini hari ini.

Turut hadir ialah Pengarah Kesihatan Negeri Melaka Dr Ghazali Othman.

Liow berkata jumlah pelatih yang dikuarantin di akademi JPJ seramai 93 orang dan mereka kini diawasi satu pasukan petugas khas tujuh orang yang diketuai oleh seorang doktor untuk langkah segera sekiranya berlaku kecemasan.

Beliau berkata, pelatih yang dikuarantin telah diberi antibiotik pencegahan jenis "ciprofloxacin" manakala mereka yang dirawat di hospital diberi antibiotik jenis "ceftnaxone" untuk rawatan penyembuhan.

"Saya tengok pesakit di wad ICU dan wad pengasingan berada dalam keadaan sihat dan lebih baik, antibiotik yang diberi nampaknya menyembuhkan mereka dan mereka perlu menjalani rawatan selama tujuh hari sebelum tindakan seterusnya," katanya.

Beliau juga berkata, orang ramai terutama penduduk di Tiang Dua tidak perlu panik dengan jangkitan bakteria meningitis kerana ia hanya berjangkit menerusi cara "titisan air" iaitu apabila pesakit itu batuk atau bersin pada jarak satu meter.

"Bakteria meningitis ini tidak akan menjadi satu wabak yang tidak terkawal," katanya mengulas kebimbangan orang ramai.

Katanya, contoh bakteria diplococci itu telah dihantar ke makmal mikro biologi di Sungai Buloh, Selangor untuk dikenal pasti jenisnya kerana bakteria itu terdiri daripada pelbagai jenis.

"Kita juga masih menyiasat punca bakteria itu dengan mengambil sampel di tempat pelatih berkenaan menjalani latihan praktikal iaitu di tiga tempat Pedas (Negeri Sembilan), Muar (Johor) dan Bukit Katil (Melaka).

Katanya, semua pelatih dan staf di JPJ Tiang Dua juga telah diberi antibiotik untuk mengawal wabak itu.

"Saya juga berharap tiada spekulasi jangkitan bateria meningitis ini dikaitkan dengan dengan wabak influenza A (HINI) yang kini semakin meruncing di dunia," katanya.

Beliau juga berkata, sehingga hari ini tiada kes influenza A dikesan di Malaysia. BERNAMA

Artikel Sebelum

APMM tahan 19 nelayan Vietnam

Artikel Berikut

Bicara kes ibu Ying ditunda ke 14 Ogos

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain