Ilhamkan generasi muda untuk muncul terbaik - Najib - Semasa | mStar

Ilhamkan generasi muda untuk muncul terbaik - Najib

KUALA LUMPUR: Malaysia mesti terus mengilhamkan generasi muda untuk meneruskan perjuangannya agar dapat bersaing di pasaran global ketika menghadapi krisis ekonomi global kini, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak.

Dalam perutusan Hari Pekerja dalam blognya www.1malaysia.com.my, Najib berkata negara perlu menentukan orang-orang muda Malaysia cukup terdidik agar muncul paling bijak dan terbaik.

"Kita mesti tentukan, dalam tempoh krisis ekonomi sekarang, kita mesti menyediakan kerja untuk pekerja dan siswazah," kata beliau.

Najib berkata dalam tempoh yang tidak menentu ini, rakyat Malaysia jangan lupa kita lebih kuat jika bersatu.

"Kepelbagaian etnik dan agama Malaysia menjadi asas kejayaan ekonomi dan sosial kita. Ia mesti dipelihara," katanya dan menambah dengan bersama sebagai 1Malaysia, masyarakat boleh mencapai kemajuan dan kemakmuran untuk semua.

Sambil mengucapkan selamat Hari Pekerja kepada semua pekerja, Najib berkata bila kerajaan memperkenalkan hari tersebut beberapa dekad lalu, ia adalah mengenai aspirasi nasional dan semua rakyat harus bangkit menghadapi cabaran memperbaharui Malaysia.

"Hari ini (Hari Pekerja) ialah mengenai langkah mengiktiraf sumbangan semua rakyat Malaysia yang mencetuskan kekuatan, kemakmuran dan keharmonian negara kita. Pekerja biasa yang telah menjadikan Malaysia sebagaimana sekarang.

"Jadi saya ingin mendedikasikan Hari Pekerja ini, 1 Mei 2009, kepada pencapaian sosial dan ekonomi pekerja Malaysia. Terima kasih hasilnya amat luar biasa.

"Apa yang telah dibina sejak kita mula-mula memberi penghormatan kepada pekerja Malaysia adalah luar biasa," kata beliau. BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain