Sidang Khas: PM usul 10 ketetapan bela rakyat Palestin - Semasa | mStar

Sidang Khas: PM usul 10 ketetapan bela rakyat Palestin

PERDANA Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi ketika berucap pada Persidangan Khas Parlimen mengenai Gaza di Dewan Rakyat di sini, hari ini.
PERDANA Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi ketika berucap pada Persidangan Khas Parlimen mengenai Gaza di Dewan Rakyat di sini, hari ini.

[DIKEMAS KINI 3.45 PETANG] KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini mengusulkan 10 ketetapan pada sidang khas Parlimen mengenai Gaza bagi membela nasib rakyat Palestin yang kini menderita akibat serangan rejim Israel ke atas mereka.

Berikut adalah 10 ketetapan yang diusulkan:

1. Mengecam sekeras-kerasnya serangan ketenteraan Israel ke atas wilayah Palestin di Gaza sehingga mengakibatkan kehilangan nyawa rakyat awam Palestin, termasuk golongan wanita, kanak- kanak, termasuk bayi dan warga tua,dan menggesa pengunduran menyeluruh Israel dari wilayah Palestin di Gaza;

2. Menggesa Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) membuat ketetapan supaya Israel menghentikan serta-merta serangan ketenteraannya ke atas wilayah Palestin di Gaza melalui gencatan senjata dan memutuskan untuk menempatkan pasukan pengaman PBB bagi menguatkuasakan gencatan senjata tersebut;

3. Menggesa Perhimpunan Agung PBB supaya mengadakan sesi tergempar khas Perhimpunan Agung PBB – “Uniting For Peace” -di bawah Resolusi 377a(v) sekiranya pelaksanaan ketetapan Majlis PBB gagal menguatkuasakan ketetapannya yang diputuskan pada 8 Januari 2009.

4. Menggesa pihak-pihak yang terlibat supaya menyambung semula usaha terhadap proses damai serta melaksanakan dan mematuhi pelbagai resolusi yang telah ditetapkan oleh PBB berhubung isu Palestin dan konflik Arab-Israel;

5. Memutuskan Malaysia bekerjasama dengan negara anggota Pertubuhan Persidangan Islam, Pergerakan Negara-negara Berkecuali, Liga Arab dan negara-negara sependapat untuk mendukung prinsip-prinsip undang-undang antarabangsa dan piagam PBB dalam menangani konflik yang berlaku di timur tengah sekarang;

6. Menzahirkan sokongan padu rakyat Malaysia kepada perjuangan rakyat Palestin ke arah mewujudkan negara Palestin yang merdeka dan berdaulat;

7. Menyeru rakyat Palestin supaya bersatu-padu dengan tujuan mempertahankan hak mutlak dan menubuhkan negara Palestin yang merdeka dan berdaulat;

8. Merayu kepada masyarakat antarabangsa supaya menghulurkan bantuan kemanusiaan kepada penduduk wilayah Palestin di Gaza dengan serta merta;

9. Menggesa Perhimpunan Agung PBB untuk menubuhkan dengan serta-merta satu tribunal jenayah antarabangsa untuk Palestin untuk menyiasat dan mendakwa penjenayah perang Israel yang disyaki terlibat dengan kekejaman dan keganasan ke atas rakyat Palestin; dan

10. Mengambil keputusan untuk menyampaikan resolusi ini kepada semua dewan perundangan dan Parlimen yang berkenaan, khasnya Kongres Amerika Syarikat, Parlimen Britain dan Parlimen Kesatuan Eropah.

[BERITA TERDAHULU]

KUALA LUMPUR: Sidang khas Parlimen mengenai Gaza telah bermula kira-kira pukul 2.30 petang tadi dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi kini sedang menyampaikan ucapan perbahasan.

Lobi Parlimen telah mula dipenuhi dengan kehadiran ahli-ahli Parlimen daripada kerajaan dan pembangkang sejak pukul 2 petang bagi mengikuti sidang khas yang diadakan bagi mengutuk serangan rejim Israel ke atas rakyat Palestin di Semenanjung Gaza yang sehingga kini mengorbankan lebih 700 nyawa.

Selain itu, sebilangan Duta Besar dan Pesuruhjaya Tinggi luar negara di Malaysia juga turut hadir untuk mengikuti sidang khas Parlimen ini.

Wakil-wakil media tempatan dan luar negara juga telah mula berada di bangunan Parlimen sejak pukul 1.30 petang.

Sidang khas ini telah diusulkan oleh Abdullah kepada Parlimen pada 7 Januari lalu di bawah Peraturan Mesyuarat 11 (3).

Ucapan Abdullah pada sidang khas ini akan disokong oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Anwar yang juga Ketua Pembangkang di Parlimen akan turut membuat ucapannya dan seterusnya Menteri Luar, Datuk Seri Dr. Rais Yatim akan membuat penggulungan di akhir persidangan.

Pagi tadi, pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat telah mengadakan mesyuarat pra-majlis bagi membincangkan persiapan mereka sebelum menyertai sesi perbahasan tersebut

"Kita akan bincangkan mengenai persiapan sebelum sidang khas diadakan petang ini," katanya Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa ketika dihubungi mStar Online.

Sidang tersebut adalah lanjutan daripada inisiatif lain Kuala Lumpur untuk menghentikan kekejaman berlanjutan oleh rejim Tel Aviv, yang sejak 27 Dis menyerang penduduk Palestin serta pelbagai kemudahan di wilayah itu dan sekaligus mengancam nyawa 1.5 juta penduduknya.

Sidang khas ini juga penting untuk mencorakkan inisiatif selanjutnya dari Malaysia berikutan penolakan Israel terhadap resolusi Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), yang mengundi "menuntut diadakan gencatan senjata segera, berpanjangan dan dipatuhi sepenuhnya, seterusnya membawa kepada pengunduran seluruh tentera Israel dari Gaza".

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Suspek tumbuk pengerusi senat kolej diburu

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

Artikel Lain