Salleh rayu Menteri Dalam Negeri ke Sabah tangani isu kewarganegaraan - Semasa | mStar

Salleh rayu Menteri Dalam Negeri ke Sabah tangani isu kewarganegaraan

KOTA KINABALU:Bekas ketua menteri Datuk Seri Salleh Said Keruak merayu Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Syed Hamid Albar ke Sabah untuk mengadakan "mesyuarat khas tertutup" bersama mereka yang mempunyai masalah kewarganegaraan dengan segera bagi menyelesaikan masalah itu dan mengelakkan daripada perkara itu dipolitikkan.

Salleh berkata parti-parti politik termasuk Parti Maju Sabah (SAPP) kini turut menyuarakan ketidakpuasan hati mereka terhadap cara JPN Sabah menangani masalah itu dan perdebatan terbuka yang berpanjangan mengenainya hanya akan menjejaskan imej parti pemerintah, kerajaan Barisan Nasional.

Sambil meminta Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Datuk Mohd Abdul Halim Muhammad datang sendiri ke Sabah bagi menangani isu itu, beliau berkata:

"Nampaknya satu demi satu, orang ramai tampil dengan bukti nyata mengenai masalah kewarganegaraan dengan status rakyat tempatan Sabah bertukar menjadi penduduk tetap (PR).

"Ini mungkin hanya sebahagian kecil masalah. Mungkin ramai lagi, terutamanya mereka yang menghadapi masalah seumpamanya akan mengambil tindakan serupa dan ini memberi kesempatan kepada pihak tertentu mendapat keuntungan politik. Itu sebabnya kita tidak mahu perkara ini berlanjutan," katanya kepada Bernama, di sini hari ini.

Salleh berkata demikian sebagai mengulas pendedahan terbaru oleh timbalan presiden SAPP Datuk Eric Majimbun, yang juga Anggota Parlimen Sepanggar, mendakwa seorang pemegang MyKad dari Kampung Pomotodon, Inanam, menggunakan nama keluarganya, Majimbun, dengan ejaan yang berbeza sedikit (Majimbon), sebenarnya seorang warga Filipina yang nama keluarganya Maguil, dan lelaki itu mendakwa memperoleh dokumen pengenalan itu beberapa tahun lepas.

Majimbun dipetik sebagai berkata bahawa kes Maguil hampir serupa dengan kes wanita berusia 78 tahun, Yong Lee Hua dari Penampang yang kehilangan MyKad selepas begnya diragut tahun lepas.

Wanita bumiputera kelahiran tempatan itu kemudiannya diberikan status penduduk tetap. Terkejut dengan pertukaran status itu, Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu (UPKO) itu kemudiannya mengugut akan menyemak semula kedudukan mereka di dalam BN jika masalah itu tidak ditangani.

Salleh berkata kerajaan Persekutuan, terutamanya Kementerian Dalam Negeri, hendaklah melihat masalah itu dengan serius dan mengambil tindakan segera bagi menangani masalah itu.

"Kami tidak mahu lagi mendengar jawapan biasa "kami akan mengkaji perkara ini". Ramai rakyat Sabahan tidak berpuashati dengan JPN Sabah menangani isu ini, apatah lagi masalah pendatang tanpa yang memperoleh dokumen MyKad menerusi cara yang diragui," katanya.

Menurut perangkaan yang diberikan oleh SAPP, pada 1970, penduduk Sabah berjumlah 636,431 orang dan pada tahun 2000, jumlahnya meningkat sebanyak 285 peratus kepada 2,449,389 orang. BERNAMA

Artikel Sebelum

Replika Anwar cetus reaksi pelbagai

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain